Buitenland

Spionagevliegtuig VS neergestort in Zuid-Korea

Een Amerikaans spionagetoestel van het type U-2 is zondag neergestort bij het Zuid-Koreaanse Hwasong even ten zuiden van de hoofdstad Seoul. Dat meldde een lokale televisiezender zondag.

AFP/ANP
27 January 2003 09:30Gewijzigd op 14 November 2020 00:05

De Verenigde Staten hebben al vele jaren U-2-toestellen in Zuid-Korea gestationeerd om onder meer Noord-Korea en de Volksrepubliek China in de gaten te kunnen houden. De piloot van het toestel heeft zich in veiligheid kunnen brengen. Drie Zuid-Koreaanse boeren raakten lichtgewond. Over de oorzaak is nog niets bekend.

Achtentwintig Noord-Koreanen die er tussen 10 oktober en 22 november vorig jaar in waren geslaagd zich toegang te verschaffen tot de zwaarbewaakte Zuid-Koreaanse ambassade in Peking, zijn vanmorgen vroeg in Seoul aangekomen, waar hun politiek asiel is verleend. De Noord-Koreanen, onder wie een meisje van 3, reisden via de Filipijnen van China naar Zuid-Korea.

De Chinese regering heeft een verdrag met Pyongyang gesloten dat Peking ertoe verplicht Noord-Koreaanse vluchtelingen terug te sturen. Maar uit vrees voor internationale kritiek laat China de Noord-Koreanen meestal vertrekken naar Manilla, vanwaar ze verder kunnen reizen naar Seoul.

Een speciale gezant van de Zuid-Koreaanse president Kim Dae Jung is maandag in Noord-Korea gearriveerd. De gezant moet tijdens zijn driedaagse bezoek proberen de nucleaire crisis te bezweren die rond Noord-Korea is ontstaan. Daags voordat Zuid-Korea gezanten naar het noorden stuurt om over de nucleaire crisis te praten heeft Noord-Korea opgeroepen tot „nationale samenwerking” met Seoul. „Nu de vijandige zetten van de Amerikaanse imperialisten (tegen Noord-Korea) het uiterste hebben bereikt, is nationale samenwerking het middel om het land te redden en het middel van patriottisme” schreef de Noord-Koreaanse krant Rodong Sinmun zondag.

Pyongyang heeft gezegd dat alleen directe onderhandelingen met de Verenigde Staten een oplossing kunnen brengen voor de nucleaire crisis en wil dat de VS een niet-aanvalsverdrag met Noord-Korea sluiten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer