Buitenland

Christenen blijven doelwit in Irak

Iraakse christenen blijven doelwitten van aanslagen. Nadat zondag vier doden en veertig gewonden vielen bij aanslagen tegen zeven christelijke kerken in de hoofdstad Bagdad, ontplofte maandag een bomauto voor een kerk in de noordelijke stad Mosul. Er is geen melding gemaakt van doden, maar de schade is aanzienlijk.

Buitenlandredactie
14 July 2009 11:43Gewijzigd op 14 November 2020 08:19
BAGDAD – Een Iraakse politieagent maandag bij de ingang van een kerk in de Palestijnenstraat in Bagdad, waar een dag eerder een aanslag met een bomauto was gepleegd. Een golf van aanslagen teistert in Irak de christelijke kerken. Foto EPA
BAGDAD – Een Iraakse politieagent maandag bij de ingang van een kerk in de Palestijnenstraat in Bagdad, waar een dag eerder een aanslag met een bomauto was gepleegd. Een golf van aanslagen teistert in Irak de christelijke kerken. Foto EPA

De Iraakse regering heeft naar aanleiding van de aanslagen de veiligheidsmaatregelen in de christelijke wijken in Bagdad en in Mosul aangescherpt.De politie heeft een aantal straten in beide steden afgesloten en een uitgaansverbod ingesteld in Hamdaniyah en Talkif, twee plaatsen in de buurt van Mosul, waar vooral christenen wonen. Niemand mag de dorpen in of uit.

De restricties gelden sinds maandagochtend zes uur (lokale tijd). Er zou informatie bij de veiligheidsdiensten zijn binnengekomen over mogelijke aanslagen met autobommen.

Sleimon Wardouni, de hulpbisschop van Bagdad, sprak tegenover het persbureau AsiaNews zijn bezorgdheid uit, omdat het een georganiseerde serie van aanslagen tegen christelijke doelwitten betreft. Kerken en kloosters in Irak zouden de afgelopen dagen dreigbrieven hebben ontvangen.

Volgens waarnemers zou de golf van geweld te maken hebben met de provinciale verkiezingen volgende week zaterdag in het Koerdische deel van Irak. „In de aanloop naar de verkiezingen moeten de christenen het ontgelden”, aldus een lokale bron in Bagdad die anoniem wenst te blijven. Dezelfde zegsman sluit niet uit dat de politie betrokken is bij de aanslagen. „De kerken worden dag en nacht door veiligheidsagenten bewaakt, wie kan mij dan vertellen hoe iemand ongezien bij de kerk kan komen om daar een bom te plaatsen?”

Ook wijzen waarnemers op de aftocht 30 juni van de Amerikaanse troepen uit de Iraakse steden. Sindsdien is het geweld in het algemeen, maar in het bijzonder tegen de christenen toegenomen, omdat zij „worden gezien als een overblijfsel van de Amerikanen.”

Na de val van Saddam Hussein in 2003 kwam de christelijke minderheid onder druk te staan. Radicale moslims zien hen als handlangers van de Amerikanen. Veel christenen zijn het land ontvlucht. De Iraakse vicepresident Adel Abdul Mahdi heeft de christelijke minderheid in Irak opgeroepen het land niet te ontvluchten. Hij riep de internationale gemeenschap op hulp te bieden voor de bescherming tegen geweld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer