Binnenland

Meer contact dader met slachtoffer

Het aantal geslaagde bemiddelingen voor slachtoffer-dadergesprekken is in 2008 verdubbeld naar 904 zaken. Dat meldt de organisatie Slachtoffer in Beeld (SiB) in het jaarverslag over 2008. In 371 zaken is daadwerkelijk contact geweest tussen slachtoffer en dader; een slagingsaandeel van 41 procent.

Binnenlandredactie
13 July 2009 11:34Gewijzigd op 14 November 2020 08:19
UTRECHT – Het aantal geslaagde bemiddelingen voor slachtoffer-dadergesprekken is in 2008 verdubbeld naar 904 zaken. Dat meldt de organisatie Slachtoffer in Beeld (SiB) in het jaarverslag over 2008. In 371 zaken is daadwerkelijk contact geweest tussen slac
UTRECHT – Het aantal geslaagde bemiddelingen voor slachtoffer-dadergesprekken is in 2008 verdubbeld naar 904 zaken. Dat meldt de organisatie Slachtoffer in Beeld (SiB) in het jaarverslag over 2008. In 371 zaken is daadwerkelijk contact geweest tussen slac

„Een slachtoffer-dadergesprek is een contact tussen slachtoffer en dader. Het geeft beiden de kans de andere kant van het misdrijf te zien door samen naar de gevolgen, de motieven en de vragen rond het misdrijf te kijken”, aldus Jaap Smit, directeur van Slachtofferhulp Nederland en SiB.SiB streefde voor 2008 naar duizend afgesloten zaken, waarbij contact is gelegd tussen dader en slachtoffer of waarbij vastgesteld kon worden dat daar geen behoefte aan was. Dat aantal is niet gerealiseerd, maar wel vrij dicht benaderd: in 2008 kreeg SiB 1078 aanmeldingen binnen en werden er 904 zaken afgesloten. Ten opzichte van 2007 is dat een verdubbeling van zowel het aantal aanmeldingen als afgesloten zaken, meldt het jaarverslag.

Ruim 10 procent van de aanmeldingen kwam tot stand op initiatief van het slachtoffer, bijna 90 procent vanuit de dader. Ook andere partijen, als nabestaanden en getuigen, vroegen gesprekken aan. Dat was echter nauwelijks 1 procent, stelt het jaarverslag.

De SiB vindt het opvallend dat de meeste aanmeldingen van daders komen; die van slachtoffers blijven in 2008 sterk achter bij de verwachting. Smit: „Mijn verwachting was altijd al dat daders meer om zo’n gesprek zouden vragen. Zij hebben er ook meer belang bij. Ze kunnen berouw tonen en schoon schip maken.”

Smit vermoedt dat slachtoffers soms denken: Waarom zou ik om de tafel met iemand die me heeft mishandeld. Ik doe aangifte en daarmee is het klaar. „Als slachtoffers zo’n gesprek willen, dat is het om bijvoorbeeld de angst voor iedereen met een bivakmuts kwijt te raken. Of om zelf tegen een dader te kunnen zeggen: Wat een streek heb je mij geleverd.”

SiB wil dit jaar onderzoeken hoe het komt dat slachtoffers zich veel minder vaak aanmelden voor een slachtoffer-dadergesprek. Daarnaast wil de organisatie de communicatie verbeteren met Slachtofferhulp Nederland om het aantal aanmeldingen positief te beïnvloeden.

Slachtofferhulp ondersteunt al 25 jaar slachtoffers bij praktische, juridische en emotionele zaken. Zo helpt de organisatie hen met verzekeringszaken, gaat zo nodig mee naar de zitting van de rechtbank en helpt hen de gebeurtenis te begrijpen en te verwerken.

Het slachtoffer-dadergesprek is eveneens een onderdeel van de geboden hulp. Smit stelt dat die gesprekken zeer zinvol zijn. „Ik heb goede voorbeelden van daders die na zo’n gesprek niet weer in de fout gingen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer