Hoezo rijverbod?
Een 31-jarige man uit Den Haag kreeg zondagmorgen, om half 9 op de Buitenklingen een proces-verbaal omdat hij lag te slapen in zijn auto. De Hagenaar bleek, na een blaastest, onder invloed van alcohol te zijn waarop hij een rijverbod kreeg opgelegd. Dat bleek de man er echter niet van te weerhouden om toch te gaan rijden. Nadat hij eerst goed om zich heen had gekeken of de politie al weg was, stapte de man achter het stuur en wilde zijn weg met de auto vervolgen.
Helaas voor de man zag de politie dat en hierop kreeg de man proces-verbaal voor het negeren van het rijverbod.
Alcohol in verkeer
De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille).
Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.