Optimisme bij Duitse exporteurs
Duitse exporteurs kijken weer met meer vertrouwen naar de toekomst. Volgens de Duitse branchevereniging voor de industrie BDI heeft de wereldhandel het dieptepunt gepasseerd en zal de Duitse export de komende maanden licht toenemen.
Dat meldde de Duitse zondagskrant Welt am Sonntag gisteren.De krant citeerde uit een nog niet gepubliceerd rapport van het BDI over de export. „De jongste cijfers duiden op een stabilisatie van de export op de huidige lage niveaus. Na de positieve exportcijfers over mei rekenen we nu op verdere consolidatie”, aldus het BDI.
Afgelopen week werd bekend dat de Duitse export in mei met 0,3 procent is gestegen in vergelijking met april. De industrieorders uit het buitenland gingen die maand met 5,2 procent omhoog. In april nam de Duitse export nog met 5 procent af.
In vergelijking met een jaar eerder lag de export in mei echter een kwart lager. Door de wereldwijde recessie is de vraag naar Duitse goederen en diensten sterk afgenomen. De Duitse economie, de grootste van Europa, verkeert in de diepste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Het BDI waarschuwt daarom voor te veel optimisme.
„Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Er is nog een lange weg te gaan en er zijn nog veel risico’s, zoals het toenemende protectionisme in de wereld”, aldus de brancheorganisatie. Het BDI rekent voor dit jaar nog op een daling van de Duitse export met 15 procent vergeleken met 2008.
Ook interne berekeningen van het Duitse ministerie van Economische Zaken lijken te duiden op een positievere trend. Volgens die berekeningen, waaruit weekblad Der Spiegel zaterdag citeerde, is Duitsland in het tweede kwartaal van dit jaar uit de recessie geklommen. In deze periode was er geen sprake meer van economische krimp.
Een woordvoerder van het ministerie gaf geen commentaar op het artikel. In Duitsland is de economie al vier kwartalen op rij gekrompen. In het eerste kwartaal bedroeg de krimp 3,8 procent, de sterkste krimp op kwartaalbasis sinds 1970.
Ook de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) meldde vorige week dat de omstandigheden lijken te verbeteren. Hoewel er van echt herstel nog geen sprake zou zijn, constateert de organisatie dat de grootste economieën, waaronder Duitsland en de VS, opkrabbelen.
De denktank voor dertig grote industrielanden trok deze conclusie op basis van een samenstelling van de belangrijkste economische indicatoren, die een beeld geven van de stand van de economie over zes maanden. De index daarvan steeg in mei naar 94, van 93,2 in april. Bij een stand onder de 100 wordt een stijging aangemerkt als herstel. Woensdag stelde ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de wereldeconomie zich begint te ontworstelen aan de ergste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog.
Voor Nederland wijzen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op een stabilisatie van de economie. Zo behaalde de Nederlandse industrie in mei nog steeds minder omzet en produceerde minder, maar de afname was in lijn met die in de eerste vier maanden van dit jaar. „Het gaat nog steeds niet goed, maar het daalt niet verder”, zei CBS-econoom Michiel Vergeer in een toelichting. Volgens Vergeer lijkt de Duitse economie er op dit moment wel wat beter voor te staan dan de Nederlandse.