Economie

Het nieuwe offensief van Google

In het al even durende gevecht tussen Microsoft en Google is de laatste een nieuw offensief begonnen. Google werkt aan een nieuw besturingsprogramma, Chrome OS, dat volgend jaar de markt moet veroveren. Komt de monopoliepositie van Windows in gevaar? Plussen en minnen.

Redactie economie
9 July 2009 11:34Gewijzigd op 14 November 2020 08:18

NETBOOKS: Het nieuwe besturingsprogramma Google Chrome Operating System (kortweg Chrome OS) richt zich vooral op kleine netbooks. De vraag naar rijk uitgeruste laptops en desktops loopt terug, maar goedkope netbooks doen het in recessietijd goed bij de consument. Hoewel Microsoft draait op 90 procent van alle lap- en desktops, weet het niet goed wat het met netbooks aanmoet. Vista is er te log voor, XP doet het wel, maar is oud en levert weinig op aan licensiekosten. Wel brengt Microsoft in oktober een nieuwe Windowsversie op de markt die ook op een netbook past.ANDERE LEEST: Google valt met Chrome OS hét unique selling point van Microsoft aan, dat groot werd met Windows en Internet Explorer. Wie de cijfers vergelijkt, kijkt nog steeds met ontzag naar Microsoft. Met een marktaandeel van 66 procent staat Explorer glansrijk bovenaan. Het door Google vorig jaar gelanceerde Chrome blijft met 2 procent straatlengtes achter. Google is goed in zoekmachines en daaraan verwante diensten. Van besturingssystemen heeft het minder kaas gegeten dan Microsoft. Google liet zijn browser wel fungeren als een soort pilot voor het nieuwe besturingssysteem, dat daarvan een afgeleide wordt. Het bedrijf heeft dus al even kunnen observeren wat de consument doet.

INTERNET: Het is voor steeds meer diensten niet meer nodig om daarvoor software op de computer te hebben staan. De werkomgeving verplaatst zich van computer naar web en Google begrijpt dat als geen ander. Op een pc hoeft eigenlijk niet veel méér te staan dan een browser en een besturingssysteem dat die browser goed laat werken. Chrome OS biedt vrijwel geen applicaties aan en draait vooral online. Daar biedt Google al langer onder meer een e-maildienst (Gmail), een agendafunctie (Google Calendar) en een alternatief voor Word, Excel en Powerpoint (Google Docs).

OPEN SOURCE: Google gaat zijn nieuwe besturingssysteem volledig open source maken. Het systeem is gebaseerd op Linux, een programma dat zijn broncode gratis op internet aanbiedt. Dat betekent dat iedereen met maar een beetje programmeerkennis Chrome OS naar eigen inzicht kan aanpassen. Dat is slim. De tijd van hapklare brokken is voorbij. De consument van tegenwoordig is gewend op vele fronten zijn eigen maaltje samen te stellen. Open source software is volgens velen de toekomst en Chrome OS sluit daarbij aan. Volgens Google is een nieuw systeem noodzaak, omdat de nu beschikbare besturingssoftware is ontwikkeld in een tijdperk dat er nog geen internet was.

Snelheid: Eenvoud en veiligheid worden de kernwoorden van het nieuwe Google Chrome Operating System. Het internet moet binnen enkele seconden zonder toeters en bellen te bereiken zijn, stelt Google.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer