Binnenland

Politie Haaglanden: “Met elkaar zijn we op de goede weg”

Politie Haaglanden presenteerde woensdag de korpsprestaties en –resultaten van de periode januari tot en met april 2009 aan het Regionaal College. Het is veiliger geworden in de regio, zo blijkt uit de cijfers. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar deed 11% minder mensen in Haaglanden aangifte van een misdrijf. De ervaring leert dat dit aantal nog iets kan oplopen, doordat mensen soms later aangifte doen.

Regioredactie
8 July 2009 14:15Gewijzigd op 14 November 2020 08:17

Korpschef Henk van Essen is tevreden met het voorlopige resultaat: “Het vergroten van de veiligheid en de aanpak van criminaliteit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de politie, alle partners en niet in de laatste plaats de burgers van Haaglanden”, aldus de korpschef. “Dit betekent dat we met elkaar op de goede weg zijn”.Diefstal en veelplegers
Als het gaat om de zogenaamde ‘veelvoorkomende vormen van diefstal’ waren zakkenrollerij (-28%), fietsendiefstal (-26%) en diefstal uit bedrijven (-18%) grote dalers. Ook overige diefstallen, zoals van bromfietsen en auto’s, namen sterk af (respectievelijk -30% en -25%). Bij een aantal delicten was er echter sprake van een forse stijging. Zo steeg het aantal auto-inbraken met 25% ten opzichte van de eerste maanden van vorig jaar, en namen de woninginbraken met 8% toe.

Het aantal woninginbraken steeg al in de tweede helft van 2008, waarna Politie Haaglanden de aanpak ervan begin 2009 benoemde tot prioriteit voor de komende periode. Via een gerichte aanpak, die zowel de repressieve als de preventieve kant omvat, zal door alle wijkbureaus stevig worden geïnvesteerd. De persoonsgerichte aanpak van actieve veelplegers hangt hiermee nauw samen en is eveneens een korpsprioriteit. Uit analyses is gebleken dat juist deze groep daders verantwoordelijk is voor een groot deel van de (vermogens)criminaliteit. Een persoonsgerichte aanpak door de gezamenlijke veiligheidspartners moet voorkomen dat veelplegers hun criminele activiteiten voortzetten.

Gezamenlijk brachten politie en het Openbaar Ministerie daarom de 500 meest actieve veelplegers in kaart; 263 van hen werden in de eerste vier maanden aangehouden. Via (super)snelrecht stonden zij binnen drie dagen voor de politierechter. Bij iedere volgende overtreding eist(e) het Openbaar Ministerie vervolgens een hogere straf. “Lange straffen bieden niet altijd uitkomst. Desondanks vinden we dat de samenleving er recht op heeft om tegen onverbeterlijke veelplegers beschermd te worden”, vult Van Essen aan.

Geweld
Geweldsmisdrijven hebben een enorme impact op het veiligheidsgevoel en de persoonlijke levenssfeer van de slachtoffers. Ook in 2009 is geweld tegen personen (bedreiging en mishandeling) dan ook een belangrijk aandachtspunt van Politie Haaglanden. In de eerste drie maanden van dit jaar lijkt het totaal aantal aangiftes van geweldsmisdrijven zich te stabiliseren, ten opzichte van dezelfde periode in 2008.

Er werden in totaal 1369 meerderjarige geweldsverdachten en 361 minderjarige geweldsverdachten ‘aangeboden’ bij het Openbaar Ministerie. Voor geweld binnenshuis was en is speciale aandacht, gericht op het voorkomen van herhaling. Behalve strafrechtelijke vervolging maakt ook hulpverlening deel uit van deze aanpak. Sinds maart 2009 kan een burgemeester ervoor kiezen om bij huiselijk geweld een huisverbod te reiken. In de maanden maart en april werd in de regio Haaglanden vijftien keer een huisverbod uitgereikt.

Geweld tegen de politieagenten had eveneens de aandacht; politie, Openbaar Ministerie en andere partners in de veiligheidszorg zijn unaniem van mening dat fysiek én verbaal geweld tegen politieambtenaren niet kan en mag worden getolereerd. Hoewel het onderwerp hoog op de politieke agenda staat en er diverse maatregelen zijn genomen om het geweld een halt toe te roepen, was er van januari tot april 2009 sprake van 341 geweldsincidenten tegen politieambtenaren van het korps Haaglanden. Dit is meer dan in dezelfde periode in 2008. In 9% van de gevallen liepen de politieagenten letsel op. “Politieagenten lopen in hun werk het risico dat ze met geweld in aanraking komen. Daar lopen we niet voor weg, maar laat ik duidelijk zijn: het hóórt niet bij het vak”, aldus de korpschef.

Jeugdoverlast en -criminaliteit
Jeugdoverlast, baldadigheid en vernielingen gaan vaak hand in hand. Alle drie hebben een grote invloed op de leefbaarheid in een wijk en de veiligheidsbeleving van de bewoners. Zowel het aantal vernielingen (-16%) als de meldingen van baldadigheid (-9%) namen in de eerste maanden van 2009 af. Omdat deze twee samen een goede indicator zijn voor jeugdoverlast, lijkt de aanpak ervan aan te slaan. De aanpak van jeugdoverlast en -criminaliteit vormt één van de speerpunten van Politie Haaglanden. Het korps heeft in het eerste kwartaal van 2009 de problematische jeugdgroepen in kaart gebracht, om zodoende samen met justitie en de gemeentes de meest effectieve aanpak te kunnen bepalen.

Van de 79 problematische jeugdgroepen in de regio, zijn er 40 hinderlijke jeugdgroepen en 29 overlastgevende jeugdgroepen. Tien groepen houden zich bezig met criminele activiteiten. Alle criminele jeugdgroepen worden integraal aangepakt, samen met de veiligheidspartners. Bijzondere aandacht kregen de minderjarige stelselmatige daders of veelplegers. Henk van Essen: “Een groot deel van onze inspanning is erop gericht om criminele carrières van jongeren te voorkomen”.

De inmiddels beproefde aanpak van de jonge veelplegers leidde tot 89 aanhoudingen in het eerste kwartaal. Dit is 7% meer dan vorig jaar. Minderjarige veelplegers worden berecht via het supersnelrecht, waarna een aantal wordt ‘geadopteerd’ door een politieagent. De agent houdt vervolgens regelmatig contact met de jongere. In 2009 werden 44 jongeren geadopteerd, ten opzichte van 29 in dezelfde periode in 2008.

Werken aan vertrouwen
In 2008 voelde 30,5% van de inwoners van Haaglanden zich ‘wel eens’ onveilig, zo bleek uit de Integrale Veiligheidsmonitor (IVM). Hoewel uit het dalende aantal aangiftes blijkt dat Haaglanden in het eerste kwartaal van 2009 veiliger is geworden, vindt korpschef Van Essen dit een belangrijk signaal. “Het vertrouwen dat burgers, het gezag en onze partners in de politie hebben, is gebaseerd op méér dan alleen het succesvol voorkomen of bestrijden van criminaliteit. Minstens zo belangrijk is de kwaliteit van onze dienstverlening, ofwel: het contact dat wij met hen hebben”.

In Haaglanden worden burgers dan ook steeds meer betrokken bij het politiewerk. Met behulp van projecten zoals SMS-alert en Burgernet betrekt de politie burgers bij de opsporing van bijvoorbeeld vermiste personen of verdachten van strafbare feiten. Voor SMS-alert meldden zich in de eerste vier maanden van dit jaar 26.316 mensen aan. De sms-dienst had viermaal succes: dankzij oplettende burgers werd een vermiste man teruggevonden, is een mishandeling opgelost, kreeg de politie een goed signalement van een overvaller en vonden agenten een verdachte auto waarnaar zij op zoek waren.

Aan Burgernet, dat werkt met gesproken opsporingsberichten en als proef voorlopig alleen in Delft draaide, deed 5% van de Delftse bevolking mee. Vijftien keer werd er in de periode januari tot en met april een burgernet-actie gehouden. De 22 reacties leverde in vier gevallen ‘harde resultaten’ op, zoals aangehouden daders en teruggevonden personen of goederen. In het eerste kwartaal werkten verschillende politiebureaus daarnaast mee aan het project ‘burgers in blauw’.

Mensen met interesse in politiewerk of burgers die ontevreden waren, ‘draaiden een dienst mee’ met agenten en kregen zo meer zicht in het politiewerk. “Burgers zien ons werk dan eens van een andere kant”, aldus de kopschef. “Dit blijkt een positief effect te hebben op hun beeld van de politie”. In maart van dit jaar besloot de korpsdirectie het project daarom bij alle politiebureaus van Haaglanden in te voeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer