Drie keer is scheepsrecht voor Melkert
DEN HAAG (ANP) – Tot twee keer toe greep oud–PvdA–leider Ad Melkert (53) naast de topfunctie van ontwikkelingsorganisatie UNDP, maar nu is het voor hem wel raak. Secretaris–generaal Ban Ki–Moon van de Verenigde Naties wil hem als de nieuwe gezant voor Irak.
Melkert was de afgelopen jaren de tweede man van het UNDP. In maart verloor hij het in de strijd om de hoogste post van Helen Clark uit Nieuw–Zeeland. In 2005 legde hij het af tegen de Turk Kemal Dervis. In zijn nieuwe functie als Irak–gezant is Melkert de opvolger van Zweed Staffan de Mistura.Daarmee krijgt de internationale carrière van Melkert een aansprekend vervolg. In het najaar van 2002 werd Melkert in Nederland dusdanig bedreigd en beschimpt dat hij zijn heil zocht bij de Wereldbank in Washington.
De mei–maand van 2002 was ongetwijfeld de zwartste periode in het leven van Melkert. Na de moord op Pim Fortuyn op 6 mei 2002, kreeg de PvdA–leider het verwijt dat hij Fortuyn had ’gedemoniseerd’ en een klimaat had geschapen dat de moord mogelijk maakte.
Melkert, nog geen driekwart jaar daarvoor de grote favoriet om Wim Kok als premier op te volgen, had plots geen toekomst meer in Den Haag. Met dank aan de nieuwe CDA–premier Balkenende kon hij in het najaar van 2002 de luwte zoeken in Washington als bewindvoerder bij de Wereldbank.
Ad Melkert, geboren op 12 februari 1956 als zoon van een kapper, ging na het gymnasium in Gouda politicologie studeren in Amsterdam. In 1982 meldde hij zich bij de PvdA. In 1986 wordt hij Tweede Kamerlid. Hij bleek intelligent, buitengewoon ambitieus en wist als onderhandelaar het onderste uit de kan te halen.
Na acht jaar Kamerlidmaatschap werd Melkert in 1994 op 38–jarige leeftijd minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het eerste paarse kabinet van PvdA, VVD en D66. Onder zijn ministerschap werden de ’Melkertbanen’ geïntroduceerd, gesubsidieerde banen voor langdurig werklozen. Na de kabinetsformatie van 1998 keerde Melkert terug in de Tweede Kamer, ditmaal als fractieleider. Melkert was lang voorbestemd om premier te worden, maar de opkomst van Fortuyn veranderde voor hem alles.
Sinds zijn aantreden in Washington is Melkert uit de spotlights. In 2005 droeg het kabinet–Balkenende hem voor als kandidaat voor de hoogste post bij het UNDP. Melkert werd het niet, maar werd daar wel tweede man. Nu stapt hij over naar Irak.