Politiek

Redactie: Gerard Vroegindeweij, bijdrage: Kees de Groot

Betutteling
De VVD heeft soms moeite om de goede toon te vinden als oppositiepartij. De liberalen voelen de hete adem van Wilders in hun nek. Dat leidt de ene keer tot het negeren van de populist en de andere keer tot felle veroordelingen.

Redactie: Gerard Vroegindeweij, bijdrage: Kees de Groot
6 July 2009 11:09Gewijzigd op 14 November 2020 08:16

Met oppositie tegen het kabinet hebben liberalen minder moeite. Het gat in de hand van de sociaaldemocraten en de regelzucht van de centrumlinkse coalitie vormen een dankbaar onderwerp voor Rutte en consorten. Voor de deelname van de ChristenUnie aan het kabinet hebben de liberalen het stopwoord ”betutteling” bedacht met als dieptepunt het verwijt dat Rouvoet de „schaamhaarpolitie” op pubers afstuurt. Er klopt helemaal niets van, maar het beeld blijft wel hangen.Het was daarom een goed initiatief van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie om te onderzoeken of het verwijt van liberale zijde hout snijdt. Dat blijkt niet het geval te zijn. De overheid vindt een goede balans tussen „individuele vrijheid, maatschappelijk belang, zelfregulerend vermogen van maatschappelijke verbanden, haalbaarheid en proportionaliteit.”

Toch is de studie waarin stagiair Maarten Vogelaar het begrip betutteling nader onderzoekt, niet alleen lovend over het kabinet. Minister Plasterk van Onderwijs krijgt het advies om bij het tegengaan van seksualisering in de samenleving zich niet eenzijdig te richten op het weerbaar maken van de jeugd, maar ook op een mediacode waarin grenzen, waarden en verantwoordelijkheden voor de mediasector staan.

Ook de eigen minister van de ChristenUnie, Rouvoet, krijgt een klein tikje op zijn vingers. De scribent stoot zich aan de titel die Rouvoet aan zijn beleidsstuk voor 2007-2011 meegaf: „Alle kansen voor alle kinderen.” Dat suggereert volgens Vogelaar dat het ministerie alle problemen kan voorkomen. Dit is volgens hem „onrealistisch en onwenselijk.” Ouders zijn als eerste verantwoordelijkheid. Pas als die tekortschieten, is het tijd voor jeugdzorgprofessionals.

Dat is overigens wat Rouvoet zelf ook altijd zegt. Maar de titel suggereert wat anders; namelijk betutteling. Daar heeft Vogelaar gelijk in.

Laten de liberalen het maar niet lezen.

Reces
De Tweede Kamer ging vrijdagmorgen even voor twee uur met reces. De Kamervergadering was donderdagochtend om halftien begonnen. „Gekkenwerk”, zei freule en CHU-politica Wttewaall van Stoetwegen in 1970 na een lange vergadering. Ze had gelijk, maar veertig jaar later zijn Kamerleden op dit punt niet veel wijzer geworden. Net voor de recesssen moet er ineens heel veel gebeuren. Luisteren naar anderen is blijkbaar niet de sterkste eigenschap van Kamerleden.

Dat geldt ook voor ministers en staatssecretarissen. Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken riep zijn collega’s enkele maanden geleden op om in verband met de crisis de toeristische sector in eigen land te ondersteunen door geen vakanties in het buitenland te boeken. Maar de oproep had geen zin. Iedereen vliegt alle kanten op. Plasterk gaat naar de Nederlandse Antillen, Van Middelkoop gaat naar Griekenland, Bos en Rouvoet zoeken de zon op in Frankrijk.

Er is er maar één minister die wel heeft geluisterd en dat is –hoe kan het anders– de minister van Milieu, Cramer; zij gaat naar de Waddeneilanden. Heemskerk zelf gaat naar Brabant en Limburg.

Dit alles zij de politici vergeven als ze in de komende weken eens het opstel gaan lezen van Roderik van Grieken, directeur van het Nederlands Debatinstituut. Hij publiceerde het net voor het reces. Volgens hem lijdt de democratie onder gebrek aan welsprekendheid. Fortuyn, Marijnissen, Wilders en Pechtold hebben hun succes mede te danken aan hun retorische kwaliteiten. „In een land van matige sprekers hebben zij een enorme aantrekkingskracht”, aldus Van Grieken. Volgens hem vormen goede debatten het fundament onder de democratische rechtsstaat. En dán is het helemaal niet erg als het een keer laat wordt…

GV

Tegengeluid
Als reactie op het publicitaire geweld van PVV-leider Wilders lanceerde een groep jongeren onlangs de website geenwilders.nl. De site is „opgericht als simpele handreiking aan eenieder die het niet eens is met Wilders” en een tegen­geluid wil laten horen.

Hun positie tegenover Wilders is bij het openen van de site inderdaad in één oogopslag duidelijk: „PVV NEE” staat er in vette letters. Verder staat er een soort bewerkte verkiezingsposter van Wilders op. De blonde politicus heeft daarop rood haar en draagt een clownsneus. „Wie laat zich leiden door een clown?” staat er ter toelichting boven.

De site is volgens initiatiefneemster Nienke „uitgegroeid tot een groot succes.” Volgens haar „stromen de positieve reacties binnen.” Hoeveel het er precies zijn, weet ze niet, maar ze houdt het op „honderden.”

En wie zijn dat dan, die Nederlanders die zich verbaal verzetten tegen Wilders? Dat heeft Nienke niet geanalyseerd. Ze houdt het op een dwarsdoorsnede van de bevolking.

Van Wilders zelf heeft ze „helaas” nog geen reactie ontvangen. „Het zou wel heel grappig zijn als hij iets van zich laat horen.” Ze rekent er desondanks niet al te vast op.

Wilders staat er niet om bekend dat hij graag met criticasters in debat gaat, constateerde minister Van der Laan (Integratie) onlangs ook al. „Ik hoop al een halfjaar dat ’ie komt”, zei de minister pas tegen Het Parool. „Ik denk wel eens: Kom nou meneer, waar blijf je?”

KdG

Agenda
De Tweede Kamer is met reces tot en met maandag 31 augustus. Tot die tijd verschijnt deze rubriek niet.

Uitspraak van de week

„Nee, niet alle criminelen zijn moslims. Wilders zoekt de nuance.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer