Binnenland

„Gemeente liet Veerman rommelen”

De gemeente Edam-Volendam heeft café-eigenaar J. Veerman jarenlang zijn gang laten gaan. Hij bepaalde zelf of hij een bouwvergunning aanvroeg of niet en nam het niet zo nauw met de veiligheidsvoorschriften.

ANP
14 December 2001 08:46Gewijzigd op 13 November 2020 23:19

Gemeenteambtenaar R. de Boer schetste donderdag, op de derde dag van de getuigenverhoren in de letselschadezaak rond de Volendamse nieuwjaarsbrand, voor de rechtbank in Haarlem een beeld van de gemeentelijke afdeling bouw- en woningtoezicht. Die had te weinig mankracht en te weinig tijd om het werk naar behoren uit te voeren. De Boer was van 1972 tot begin 1997 hoofd van de afdeling bouw- en woningtoezicht.

Ook oud-CDA-wethouder W. Visscher bevestigde dat café-eigenaar Veerman voor problemen zorgde. Visscher was van 1992 tot begin dit jaar wethouder van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en Milieu.

De naar aanleiding van de ramp afgetreden Visscher (52) vertelde voor de rechtbank dat het college van burgemeester en wethouders geregeld het probleem Veerman besprak. Hij doelde daarmee op de gebreken die de uitbater diende op te lossen aan de panden. Zo waren er onder meer te weinig vluchtwegen en ontbraken brandslanghaspels.

Aannemer
In 1992 bezocht gemeenteambtenaar De Boer samen met de regionale brandweer de panden aan de Haven 154-156, omdat Veerman zonder vergunning de twee had samengevoegd. De vereiste bouwvergunning daarvoor kreeg de café-eigenaar uiteindelijk in juli 1993. Later vestigde hij daar nog op de eerste verdieping café De Hemel, waar door een brand net na de jaarwisseling van 2001 veertien jongeren om het leven kwamen en bijna 200 Volendamse jongeren gewond raakten.

In november 2000 kreeg Visscher een aangepaste bouwtekening van Veerman onder ogen, vergezeld van een notitie van brandpreventieambtenaar C. Bont. Hij adviseerde de tekening goed te keuren, zodat de veranderingen direct konden worden uitgevoerd. Visscher: „Als ik het hele dossier van Veerman had gezien met de voorgeschiedenis daarbij, had ik misschien om een nader rapport gevraagd. Bovendien, Veerman was ook aannemer. Hij had de tekortkomingen zo kunnen uitvoeren."

Visscher was als wethouder echter niet van alle details op de hoogte en hoefde dat volgens eigen zeggen ook niet te zijn. Daar had hij zijn ambtenaren voor. Die hebben overigens de afgelopen tien jaar 300 aanschrijvingen met bestuursdwang verstuurd. „Waarmee ik maar wil aangeven dat we niet alles gedoogden in Volendam", aldus de oud-wethouder.

Geen uitzondering
Volgens De Boer was Veerman echter geen uitzondering. „Het kwam vaker voor in de gemeente dat mensen geen bouwaanvraag indienden." Constateerde De Boer een geval van illegaal bouwen, dan droeg hij de opdrachtgever in de meeste gevallen op alsnog een versnelde bouwvergunningaanvraag in te dienen.

Letselschadeadvocaat L. Louwerse vindt dat Visscher zelf meer had moeten bepalen waarover hij gerapporteerd had willen worden door zijn ambtenaren. Louwerse vertegenwoordigt de slachtoffers van de ramp, die in een civiele zaak de gemeente en Jan Veerman aansprakelijk stellen voor de ramp.

Vrijdag verschijnt oud-burgemeester F. IJsselmuiden (CDA) voor de rechtbank in Haarlem. Hij trad eveneens af na de brand.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer