Economie

Extra druk Getronics op obligatiehouders

Getronics voert de druk op zijn obligatiehouders op. De automatiseerder zegt grote problemen te houden als niet genoeg obligatiehouders meewerken aan een omwisseloperatie, waarbij leningen worden omgezet in aandelen.

ANP
23 January 2003 08:57Gewijzigd op 14 November 2020 00:05

Topman P. van Voorst zei woensdag dat het bedrijf bij weinig animo onvoldoende geld overhoudt om de overgebleven leningen terug te betalen. Getronics presenteerde twee weken geleden een plan waarmee obligatiehouders hun lening kunnen omruilen voor aandelen en contant geld. Het bedrijf wil zo zijn schuldenlast van ruim 600 miljoen euro terugdringen. Het zet het bod door als ten minste 57,5 procent van de obligatiehouders meewerkt.

Volgens Van Voorst is Getronics bij een minimale inschrijving nog niet uit de problemen. „De aflossing van de resterende obligaties kunnen we niet uit de kasstroom financieren. We moeten dan met de banken om de tafel.”

Adviseur F. Faas, die namens een groep van 20 procent van de obligatiehouders spreekt, reageerde verontwaardigd op de uitspraken. „De problemen blijken veel groter dan Getronics eerst wilde doen geloven.” Hij vindt dat het bedrijf de obligatiehouders het mes op de keel zet.

Doordat de beurskoers van Getronics gehalveerd is sinds de lancering van de wisseloperatie, is de regeling voor obligatiehouders minder aantrekkelijk geworden. Op het moment van de bekendmaking kregen de leningverstrekkers 110 procent van de nominale waarde van hun obligatie terug. Dat percentage is nu tot ver onder de 70 gezakt.

Faas wil daarom dat Getronics ingrijpt. De automatiseerder moet op zijn minst meer aandelen bieden, aldus de adviseur. Liever nog ziet hij dat Getronics het wisselplan vervangt door een claimemissie. Door de uitgifte van nieuwe aandelen kan het bedrijf geld ophalen om zijn schulden af te lossen. Getronics zegt geen redenen te zien om de obligatiewissel aan te passen.

Houders van obligaties moeten uiterlijk woensdag 29 januari beslissen of ze hun lening omzetten in aandelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer