Zelf bewapenen tegen piraten strafbaar
DEN HAAG (ANP) – De weigering van het kabinet om mariniers op schepen bij Somalië in te zetten, leidt tot felle reacties van de reders. Zij zeggen dat ze bijna geen andere keus hebben om zelf bewapende privébeveiligers in te huren. Maar dat is strafbaar. De vraag is tegelijk of dit zo ver van huis goed valt te controleren.
Op schepen met een Nederlandse vlag geldt het Nederlands recht. Als de reders hun schepen zelf bewapenen of al dan niet buitenlandse gewapende lieden inhuren, overtreden ze de Wet wapens en munitie. Daarmee riskeren ze een straf van 45.000 euro of vier jaar celstraf.Als de bemanning de wapens echt gebruikt, zijn de strafrechtelijke gevolgen niet te overzien. Juridisch ligt dit ingewikkeld, legt een woordvoerder van het ministerie van Justitie dinsdag uit. Het is een van de redenen voor het kabinet om deze weg niet in te slaan.
Zo is alleen al lastig te beoordelen of er sprake is van noodweer en of er gepast geweld is toegepast. Want hoe wordt ingegrepen: als er een verdacht schip naast vaart of pas als de kapers aan boord klimmen. Het zullen hele klussen worden voor justitie.
De vrees is verder dat de zeerovers eerder en grover geweld gebruiken als ze weten dat de schepen zich hebben bewapend. Uiteindelijk leidt dat tot nog meer geweld in het uitgestrekte gebied.
Justitie kan een vergunning verstrekken voor handwapens en geweren. Leden van een schietsportclub en beveiligingsbedrijven hebben vaak zo’n vrijwaring.
Minister Hirsch Ballin (Justitie) is niet van plan het stelsel van vergunningen uit te breiden naar Nederlandse schepen, zei hij maandag in de Kamer. Overigens vroeg nog geen enkele reder om een vergunning, meldt de woordvoerder. Ook het idee dat een schip een kist wapens vervoert voor de export, en die wapens inzet bij een aanval, gaat volgens de minister niet lukken. Daar is een vergunning van Economische Zaken voor nodig en die krijg je niet zomaar.
Belangrijk is wie in de Somalische wateren controleert of de schepen de wet naleven. Een woordvoerster van het landelijk parket zegt dat de politie dat doet. De waterpolitie van het KLPD erkent dat dit gebeurt als er vermoedens zijn van overtredingen. Die signalen zijn er nu niet, zegt een woordvoerder. Nederland kan aan een ander land vragen de lading te doorzoeken.