Raad Barendrecht stemt tegen CO2-opslag
BARENDRECHT (ANP) – De gemeenteraad van Barendrecht heeft zich maandagavond formeel uitgesproken tegen de ondergrondse opslag van het broeikasgas CO2. Alle partijen stemden in met een principebesluit om zich te blijven verzetten tegen het proefproject van Shell.
De uitkomst komt niet als een verrassing. Het college van burgemeester en wethouders en de gehele gemeenteraad zijn al van meet af aan tegen de opslag. De risico’s zouden onduidelijk zijn en bovendien vrezen de bewoners van de woonwijk waar de opslag onder komt, dat de huizenprijzen dalen. Shell weerspreekt de risico’s. Ook de onafhankelijke commissie MER concludeerde in een rapport dat de opslag veilig kan.Formeel gezien heeft het besluit van Barendrecht overigens weinig waarde. Het is aan het kabinet om de knoop door te hakken. De ministers Cramer (Milieu) en Van der Hoeven (Economische Zaken) willen dat dit najaar doen.
Shell wil in Barendrecht de kooldioxide die afkomstig is van de eigen raffinaderij in de Rotterdamse haven opslaan in uitgeputte aardgasvelden. In Geleen staat een tweede proefproject van Shell en DSM in de planning, waarvoor ook rijkssubsidie beschikbaar was. De projecten passen in het klimaatbeleid van het kabinet om de hoeveelheid CO2 in de lucht te verminderen. Het afvangen en opslaan van het broeikasgas, CCS in het jargon, wordt gezien als tussenoplossing naar een ’schone’ energievoorziening.
Cramer en Van der Hoeven kondigden vrijdag aan te onderzoeken of Barendrecht wel de juiste locatie is voor de CO2–opslag. Daar is volgens Cramer en Van der Hoeven onvoldoende onderzoek naar gedaan. Daarom worden ook andere locaties onderzocht.
De PvdA in Barendrecht noemde dat onderzoek „pappen en nathouden terwijl de trein gewoon doorgaat". D66 sprak van een charmeoffensief en volgens de partij telt alleen de uiteindelijke beslissing die de ministers nemen.