Antillianen niet als groep in alarmsysteem jongeren
Gemeenteambtenaren die zich bezighouden met Antillianen, mogen deze niet zelf aanmelden bij een nieuw waarschuwingssysteem voor jongeren die op het verkeerde pad terecht dreigen te komen. Dan zou meteen duidelijk worden dat het om een Antilliaanse jongere gaat en dat mag niet, zei minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin maandag.
Hij overlegde met de Tweede Kamer over de zogeheten Verwijsindex voor jongeren die in de problemen dreigen te komen. Bij alle instellingen die op dit computersysteem zijn aangesloten. gaat een alarm af als er op twee of meer plaatsen blijkt dat een jongere in de gevarenzone zit, bijvoorbeeld omdat hij veel spijbelt of drugs gebruikt. De jongere zou dan hulp moeten krijgen.Voor Antilliaanse jongeren zou een aparte databank komen, maar deze sneuvelde omdat het vastleggen van afkomst te omstreden was.
Het kabinet beloofde toen dat de Antillianen meegenomen zouden worden in de Verwijsindex voor alle jongeren. Zo zou een aantal redenen om deze jongeren in de gewraakte databank op te nemen, meegenomen worden in de Verwijsindex. Ook zou het kabinet bekijken of een gemeentelijke Antillencoördinator de bevoegdheid zou krijgen een van zijn klanten te melden bij het alarmsysteem.
Daar ziet Rouvoet nu dus vanaf. Gemeenten met veel Antillianen wilden graag meer zicht op deze groep, maar in de Kamer bestaat bij veel partijen verzet tegen etnische registratie, onder meer bij Rouvoets ChristenUnie. CDA en VVD willen dit wel, maar alleen als dit van belang is voor de zaak.
PvdA’er Dijsselbloem betoonde zich teleurgesteld dat de Antillencoördinator niet aan de bel mag trekken over een jongere die een risico loopt. Rouvoet zou zich daarmee niet aan zijn afspraak houden. Maar de minister hield de PvdA’er voor dat deze ambtenaar een mogelijk probleem met een Antilliaanse jongere wel via een collega of andere instantie zou kunnen melden bij de Verwijsindex. Zo zouden Antillianen indirect toch hulp kunnen krijgen als ze aan lager wal geraken.
De Kamer maakte zich ook nog druk over een te lange lijst met criteria voor het melden van jongeren bij de Verwijsindex. Op grond van deze lijst zou zowat elke Nederlandse jongere vroeg of laat in de problemen komen, vonden veel fracties. Rouvoet legde uit dat het slechts gaat om een handreiking aan een professional die, net zoals hij dat nu al doet, zijn eigen afweging moet maken of hij over een jongere aan de bel gaat trekken.