Druk, druk, druk
Hoewel je uiteraard over de houdbaarheid van hun bevindingen van mening kunt verschillen, gaven vorige week bijna alle fracties in de Tweede Kamer desgevraagd hun reactie op de berekeningen van hoogleraar Jos Teunissen over de verschillen in fiscale behandeling van gezinnen.
Terecht, want die conclusies waren niet mals. Een kostwinner met een jaarinkomen van 40.000 euro betaalt op dit moment tot 84 procent méér belasting dan een tweeverdienershuishouden met hetzelfde gezinsinkomen, zo stond zaterdag in deze krant te lezen.Alleen de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Wilders gaf niet thuis. Geen tijd, aldus een fractiewoordvoerder, enkele minuten nadat zijn collega had toegezegd de „interessante opmerkingen” van Teunissen grondig te zullen bestuderen. Het argument dat er nog diverse dagen resteerden tot publicatie trof geen doel. „Druk, druk, druk.”
Toch opvallend. Van een partij die stelt met hand en tand de joods-christelijke traditie te willen verdedigen, hadden we op dit thema toch op zijn minst een gepeperde reactie mogen verwachten?
Ondertussen vlogen de pers zoals gebruikelijk de PVV-Kamervragen in de mailbox om de oren. Berichten met koppen als: ”Geen belastinggeld voor islampropaganda”, ”Stop halal menu’s in gevangenissen” en ”Wouter Bos aandeelhouder shariabank”. Zou de PVV dan toch die ”single-issue”-partij zijn?
Maar goed, om ook de PVV op dit belangwekkende thema tóch een reactie te ontlokken, stellen we de zaken –soms heiligt het hogere doel immers de middelen– daarom nog maar even in een ander licht.
Beste fractieleden van de PVV, weten jullie wel dat de conclusies van Teunissen óók betekenen dat een autochtoon kostwinnersgezin tot wel 84 procent méér belasting betaalt dan tweeverdienende moslims?
Kwestie van tijd nu, die Kamervragen.
MtB
Hoffelijkheidstrofee
ChristenUnie-Kamerlid Anker lijkt de stichter te worden van een nieuwe traditie. Hij stelde vorige week voor om een hoffelijkheidstrofee in het leven te roepen: een prijs voor het meest hoffelijke Tweede Kamerlid. Kamervoorzitter Verbeet heeft meteen actie ondernomen.
Ze stuurde eind vorige week alle Kamerleden een e-mailtje met de mededeling dat er een jury is samengesteld: Van der Vlies (SGP), Poppe (SP) en Uitslag (CDA). De Kamerleden kunnen één kandidaat voordragen, de jury zal zich erover buigen en vervolgens de winnaar aanwijzen.
De prijs bestaat uit een, jawel, ouderwetse cafetière, een pot waarmee koffie kan worden gemaakt. De koffiepot is ooit door Ankers oma bij elkaar gespaard met Douwe Egbertspunten.
Anker zelf is nog nooit zo hoffelijk bejegend als in de afgelopen week, laat hij weten. Kamerleden hielden deuren voor hem open. GroenLinksleider Halsema liet niet na hem aan te spreken als de „zeer geachte, gewaardeerde, aimabele collega.” VVD-Kamerlid Elias spande de kroon. Steeds als Anker hem passeerde, sprong hij aan de kant, maakte een buiging en sprak op nederige toon: „Ah, daar is de hoffelijkheidsmeneer.”
De vraag is natuurlijk: wie wint de hoffelijkheidstrofee 2009? Veelgenoemd in de wandelgangen: SP-Kamerlid De Wit. Beleefd, oogt als een heer van stand, lijkt met zijn beleefde voorkomen soms zelfs wat verdwaald in het socialistische milieu. Een andere kanshebber: VVD’er Van Beek. Dienstbaar, gedegen, keurig taalgebruik, en altijd hoffelijk.
Aanstaande donderdag zal de eerste winnaar worden aangewezen. Anker is ermee in zijn nopjes. „Mijn oma’s koffiepot wordt de meest legendarische koffiepot van Nederland.”
PJD
Twitteren
Kamervoorzitter Verbeet heeft er genoeg van. Veel politici zijn verslaafd aan het twitteren. Zelfs tijdens Kamervergaderingen houden ze zich daarmee bezig. Verbeet heeft alle topambtenaren gevraagd hun ministers en staatssecretarissen te manen daar tijdens Kamerdebatten mee te stoppen. Vooral minister Verhagen van Buitenlandse Zaken en staatssecretaris De Vries van Defensie zijn fervente gebruikers van de dienst waarmee kleine berichten op internet geplaatst kunnen worden.
De Kamervoorzitter vindt het een kwestie van hoffelijkheid als bewindspersonen en Kamerleden zich concentreren op het debat en niet continu met hun mobieltje aan het spelen zijn. Van de Kamerleden zijn het vooral PvdA’ers die zich eraan bezondigen. En wat ze op de internetdienst plaatsen, is niet altijd even verheffend. Zo twitterde PvdA-Kamerlid Tang onlangs dat hij het jurkje van GroenLinks-Kamerlid Halsema leuker vond dan het debat dat hij bijwoonde.
De wens van Verbeet leidde natuurlijk direct tot getwitter. Diezelfde Tang veronderstelde dat Verbeet geen „twitterverbod” wilde, maar een „kwetterverbod”. Minister Verhagen twitterde vanuit het Midden-Oosten: „Er schijnt in Haagsche kringen een hardnekkig misverstand te zijn dat je met je vingers luistert.”
GV
Agenda
Zoals gebruikelijk loopt de Kameragenda in de week voor het zomerreces begint over van de onderwerpen. Tal van kleinere en grotere onderwerpen moeten deze week nog worden afgehandeld. Dinsdag debatteert de Kamer onder meer over de voorjaarsnota. Woensdag rondt de Kamer het debat af over de verwijsindex voor jongeren en donderdag komen er tal van kleinere onderwerpen langs die in commissieverband zijn besproken en plenair worden afgehandeld. In commissieverband spreekt de Kamer donderdagmiddag over het homo-emancipatiebeleid.
Uitspraak van de week
„U bent geen minister van WWI, maar van DKO. Dweilen met de Kraan Open.