Buitenland

Britten wilden oorlog winnen met gifpijlen

Dodelijke wolken van kleine giftige pijlen moesten de vijandelijke troepen uitschakelen, terwijl schade aan gebouwen en voorzieningen zou worden voorkomen.

Wetenschapsredactie
26 June 2009 14:21Gewijzigd op 14 November 2020 08:13
Wolken pijltjes met scherpe puntjes, gevuld met mosterdgas zouden hoog boven het oorlogsterrein gelost moeten worden. Foto RD
Wolken pijltjes met scherpe puntjes, gevuld met mosterdgas zouden hoog boven het oorlogsterrein gelost moeten worden. Foto RD

Dat blijkt uit een uitzending van de Britse omroep BBC gisteren op basis van topgeheime documenten uit de Tweede Wereldoorlog, die zijn vrijgegeven door de Britse National Archives. Ze onthullen een bijzonder en griezelig wapenproject dat de geallieerden gedurende de oorlog hebben getest op schapen en geiten.Engelse wetenschappers hebben op onderzoeksbasis Porton Down tussen 1941 en 1945 speciale projectielen ontwikkeld. Wolken pijltjes met scherpe puntjes, gevuld met mosterdgas zouden hoog boven het oorlogsterrein gelost moeten worden. Ze zouden even dodelijk zijn voor de vijandelijke troepen als hoogexplosieve bommen.

Een onderzoeksverslag meldt over de pijltjes: „Als ze in het vlees doordringen, veroorzaken ze de dood, als ze er niet binnen 30 seconden uitgetrokken zijn. Als ze er binnen die tijd uitgetrokken zijn, schakelen ze de vijand alsnog uit, doordat die bewusteloos raakt.

Een handgeschreven commentaar hierbij stelt: „Ik betwijfel of de pijlen er nog uitgetrokken kunnen worden, omdat de papieren staart afscheurt.”

Het mosterdgas in de naalden zou een zekere dood hebben betekend voor iedereen, die erdoor getroffen zou worden. Hij zou onder ondragelijke pijnen een snelle en verschrikkelijke dood sterven. Het gif verlaagt de hartslag, terwijl de bloeddruk bijna verdwijnt. Het slachtoffer valt op de grond en rolt op zijn zijde, terwijl zijn spieren ongecontroleerd samentrekken. Binnen 30 minuten treedt de dood in.

De pijltjes zijn overigens niet ingezet als oorlogswapen omdat ze niet ‘economisch’ genoeg waren, aldus het archief. Want een te klein gedeelte van de vijandelijke troepen zou er daadwerkelijk door uitgeschakeld worden.

Klik hier voor een ontwerptekening van de pijl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer