Binnenland

CO2–opslag in Barendrecht onzeker

De omstreden plannen voor de ondergrondse opslag van CO2 in Barendrecht gaan mogelijk niet door. De ministers Cramer (Milieu) en Maria van der Hoeven (Economische Zaken) laten onderzoeken of Barendrecht wel de juiste locatie is voor ondergrondse opslag van CO2, liet een woordvoerster van Cramer vrijdag weten. De twee ministers hebben de burgemeester van Barendrecht in een brief ook ingelicht.

ANP
26 June 2009 13:35Gewijzigd op 14 November 2020 08:13
CO2-uitstoot in het Botlekgebied. - Foto ANP
CO2-uitstoot in het Botlekgebied. - Foto ANP

De gehele gemeenteraad en het college van B en W van Barendrecht zijn fel tegenstander van de plannen. De risico’s zouden onduidelijk zijn en bovendien vrezen de bewoners van de woonwijk waar de opslag onder komt, dat de huizenprijzen dalen.Er worden ook andere locaties onderzocht. Er is niet voldoende onderzocht of Barendrecht de beste locatie is. Het onderzoek zal volgens de woordvoerder van Cramer niet tot vertraging leiden. De ministers willen nog steeds dit najaar de knoop doorhakken. Zij zetten ook procedures rond het project door. De burgemeester van Barendrecht had gevraagd om die stop te zetten vanwege gebreken in de gevolgde procedure. „Barendrecht moet zich niet rijk rekenen”, zei minister Van der Hoeven na de wekelijkse ministerraad.

Shell wil in Barendrecht de kooldioxide die afkomstig is van de eigen raffinaderij in de Rotterdamse haven opslaan in uitgeputte aardgasvelden. In Geleen staat een tweede proefproject van DSM en GTI in de planning waarvoor ook rijkssubsidie beschikbaar was. De projecten passen in het klimaatbeleid van het kabinet om de hoeveelheid CO2 in de lucht te verminderen. Het afvangen en opslaan van het broeikasgas, CCS in het jargon, wordt gezien als tussenoplossing naar een ’schone’ energievoorziening.

In de brief aan burgemeester Van Belzen van Barendrecht schrijven de ministers dat het veiligheidsoordeel over het project voor het kabinet cruciaal is. Van groot belang daarbij noemen ze het recente advies van de speciale commissie op het door Shell opgestelde milieurapport. „Dit advies was in grote mate positief (…) maar stelde enkele vragen die nu bekeken zullen worden”. Onafhankelijke partijen kunnen daarbij ingeschakeld worden.

Gezondheidsaspecten zullen worden meegenomen en het door burgers aangedragen onderwerp van de langdurige aansprakelijkheid van de opgeslagen CO2.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer