Rampenplan Vlaardingen schiet tekort
De uitvoering van het rampenplan in Vlaardingen heeft vorige week te wensen overgelaten. Er zijn diverse onderdelen in de gevolgde werkwijze, na de melding van een incident bij Vopak vorige week donderdag, die om spoedige aandacht vragen.
Dat bleek dinsdagavond tijdens een ingelaste informatieronde in de commissie bestuur, financiën en veiligheid van de gemeente Vlaardingen.
Tijdens het lossen van een tanker met ortho-kresol stroomde de inhoud van de opslagtank weg. Die kwam grotendeels in de daarvoor aanwezige tankput terecht. Dat veroorzaakte een gaswolk, die tot in een strook van Vlaardingen tot Gouda te ruiken was.
De directie van Vopak bood tijdens de vergadering excuses aan voor het ongemak waarmee veel bewoners in de regio Wateweg-Noord, maar voornamelijk in Vlaardingen, werden geconfronteerd. Eventuele schadeclaims zullen op een normale wijze via de assurantieafdeling worden afgehandeld. Woordvoerder Van Bree van Vopak zei dat het opnieuw gaan gebruiken van de installatie geen verdere risico’s zou opleveren, maar dat daarover vooraf met de bevoegde instanties zal worden overlegd.
Burgemeester T. J. Bruinsma van Vlaardingen schetste de gang van zaken rond de alarmering na de melding van het incident. Pas een uur na de melding gingen in een beperkt gebied in Vlaardingen de sirenes. Ook loeiden de sirenes slechts één keer, om paniek te voorkomen. Toch bleek dinsdagavond dat niet onmiddellijk duidelijk was of er direct gevaar voor de volksgezondheid bestond.
De politie bleek niet in het bezit te zijn van middelen om te controleren of het door de stank meest getroffen gebied verlaten was en of er zich wellicht nog slachtoffers bevonden. Het gebied ten zuiden van de spoorlijn Vlaardingen-Maassluis werd gedurende enkele uren afgesloten.
De procedures die bij een dergelijke melding gevolgd moeten worden zijn blijkbaar niet helder. Zo kwamen er meldingen dat buschauffeurs hun passagiers lieten uitstappen voordat zij vanuit het getroffen gebied naar de remise terugkeerden. Winkelpersoneel sloot wel de deuren, maar liet eerst het aanwezige winkelende publiek naar buiten gaan. Scholen bleven na de middagpauze gesloten, terwijl ouders die niet van de alarmfase op de hoogte waren, hun kinderen bij de school wilden afleveren. Auto’s werden tegengehouden door de politie, terwijl fietsers hun weg konden vervolgen.
Burgemeester Bruinsma vond het belangrijk dat al deze aspecten zo snel mogelijk worden geëvalueerd en dat daarop aanpassingen worden voorgesteld. Wel hekelde hij het gedrag van mensen die ondanks de alarmering toch op straat liepen.
Verschillende commissieleden spraken hun grote bezorgdheid uit over de gang van zaken. „Als er echt wat dodelijks was vrijgekomen, zouden er veel onnodige slachtoffers zijn gevallen. Als er morgen weer iets dergelijks gebeurt, moeten we wel adequaat kunnen optreden”, zo stelde GroenLinks -fractievoorzitter J. Tsang.
Burgemeester Bruinsma zegde een snelle rapportage toe, die binnen twee maanden beschikbaar moet zijn.