Belgische koning wilde Nederland veroveren
De Belgische koning Leopold II (1835-1909) had een concreet plan klaarliggen om Nederland binnen te vallen. „Frankrijk en Duitsland waren geen optie om zijn grondgebied uit te breiden. De enige mogelijkheid was een aanval op Nederland.”
De Belgische journalist Kris Clerckx schrijft in het deze week verschenen boek ”Reizen in het spoor van Leopold II” over de plaatsen die de koning bezocht. Tijdens het graven in het verleden van de vorst stuitte de freelancejournalist op informatie over de plannen. „Een grote verrassing was het niet, Leopold was een beetje zot. Van deze koning kun je van alles verwachten”, aldus Clerckx. „Maar toen ik alles goed bekeek dacht ik wel: Wauw, dat dit al die jaren onbesproken is gebleven!”Zo kwam de onderzoeker erachter dat de Belgische koning grondig onderzoek had gedaan naar de kracht van zijn noorderburen. Hij stuurde in 1850 spionnen naar Nederland. De informatie die zij brachten was, dat het Nederlandse leger 1397 officieren telde. Daar tegenover stonden 2127 Belgische officieren. Ook de militaire schatkist was in Nederland minder gevuld. Een aanval was dus mogelijk, de overwinning haalbaar.
„Opvallend vind ik hoe gedetailleerd de informatie is”, aldus Clerckx. „De ledenaantallen van de geloofsgemeenschappen staan nauwkeurig opgeschreven.” Veel gegevens komen overeen met wat er in de Nederlandse archieven is te vinden.
De omstreden koning wordt door de Belgen verschillend gewaardeerd. „Hij had grootheidswaanzin en hield er een dubbele agenda op na”, vertelt Clerckx. Elk bezoek van Leopold aan het buitenland was gericht op gebiedsuitbreiding of het aanknopen van economisch aantrekkelijke relaties. Zijn koloniale verleden is niet rooskleurig. In de kolonie Kongo voerde hij een schrikbewind waarbij veel slachtoffers vielen.
Daar tegenover heeft Leopold II veel bijgedragen aan de basis van de Belgische staat, vindt Clerckx. „De Belgen zien hem niet als een held, maar hij heeft veel economische impulsen gegeven.” Eén daarvan is hulp bij de aanleg van het Suezkanaal, waardoor veel Belgische bedrijven in Egypte zijn gestationeerd.
Dat Nederland nog steeds Nederland is, heeft te maken met de houding van de Franse keizer Napoleon III. Die gaf hem geen groen licht voor de Belgische invasie. De angst dat Frankrijk België binnen zou vallen was voor Leopold reden genoeg om het plan uit te stellen. Clerckx: „Hij was ambitieus, maar waakte ervoor geen politieke fouten te maken.” Leopold richtte zijn aandacht daarna liever op overzeese gebieden. Dat redde Nederland, denkt de journalist.