Omstandigheden op gekaapt schip „erbarmelijk”
De bemanningsleden van het gekaapte koopvaardijschip De Marathon hebben zeven weken onder „erbarmelijke omstandigheden” geleefd. Dat zei Ruud Ramaekers, commandant van het Nederlandse marineschip De Zeven Provinciën, dat zich over de dinsdag vrijgekomen bemanningsleden ontfermde.
„De piraten hebben de bemanningsleden wekenlang onder bedreiging vastgehouden in een kleine ruimte. Voldoende eten en schoon drinkwater waren er niet. Het schip is smerig en de piraten hebben de bemanningsruimtes vernield”, zei Ramaekers. Volgens de commandant heeft het lichaam van het bemanningslid dat op 7 mei, de dag van de kaping, werd doodgeschoten, al die tijd op het schip gelegen.Somalische piraten lieten het gekaapte koopvaardijschip dinsdagochtend gaan. Het schip is van een Nederlandse rederij.
De kapers hadden het schip overgebracht naar Eyl, op Puntland, dat bekendstaat als een roversnest. Naar verluidt is via een helikopter losgeld afgegeven. De piraten hebben De Marathon buitengaats gebracht en het schip daarna laten gaan.
NAVO
De Zeven Provinciën heeft het schip opgevangen, mede om te voorkomen dat het in de Golf van Aden opnieuw het slachtoffer van piraten zou worden. Beide schepen varen nu naar een veilige haven.
De Zeven Provinciën neemt binnen NAVO-verband deel aan Allied Protector, een operatie in de Golf van Aden om koopvaardijschepen te beschermen tegen Somalische piraten. Het Nederlandse fregat begeleidde de afgelopen weken meerdere schepen. Daaronder was ook een schip van het World Food Program, dat noodhulpgoederen voor het door een burgeroorlog geteisterde land vervoerde.
De opluchting onder de Oekraïense bemanning van De Marathon was volgens de commandant groot toen hun dinsdagmorgen duidelijk werd dat zij in veiligheid waren. „De kapitein vertelde me in half Oekraïens, half Engels wat een golf van blijdschap er door hen heenging toen zij het Nederlandse schip zo dichtbij zagen. Dat doet wat met je”, zei Ramaekers.
De Oekraïners zijn dinsdag een tijdlang aan boord van De Zeven Provinciën geweest „om tot rust te komen, een douche te nemen, te eten”. „Even weg van dat schip waar ze al die ellende doorstaan hebben. Langzaam kwamen de verhalen en de emoties los”, aldus Ramaekers, die zijn deelneming dinsdag heeft betuigd aan de Oekraïense bemanningsleden vanwege het verlies van hun collega.
Een medisch team en een geestelijk verzorger die zich op het Nederlandse marineschip bevonden ontfermden zich over de bemanningsleden. Een van de bemanningsleden was bij de kaping gewond geraakt. „Hij is al die tijd niet verzorgd. Een arts en een verpleger hebben hem behandeld. Hij is nu stabiel”, zei Ramaekers.
Inmiddels zijn de bemanningsleden weer terug op De Marathon. Onder begeleiding van De Zeven Provinciën vaart het naar een veilige haven. Vermoedelijk zullen de bemanningsleden vanuit de haven terugkeren naar hun families en zal het lichaam van het omgekomen bemanningslid gerepatrieerd worden.
Straffen
Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken toonde zich dinsdag „geschokt door de laffe moord” op het bemanningslid van De Marathon. Hij wil alles uit de kast halen om piraterij te stoppen en „de misdadigers” te straffen.
„Nederland zal er alles aan doen om een einde te maken aan deze praktijken, zowel door de inzet van Nederlandse marineschepen in antipiraterijoperaties als door de inzet van een regionaal tribunaal dat ervoor zorgt dat deze misdadigers hun straf niet kunnen ontlopen”, aldus de bewindsman. Verhagen stelde onlangs voor een piratentribunaal op te richten.
Nederland heeft niet onderhandeld met de piraten over het vrijgeven van het schip en geen losgeld betaald, zei het ministerie in Den Haag. Het wilde niet ingaan op de vraag of andere betrokken partijen dat wel hebben gedaan.
De nationale recherche begint een strafrechtelijk onderzoek naar de kaping van het koopvaardijschip De Marathon.