Economie

Staat en Fortisbelegger voor rechter

De Nederlandse staat en gedupeerde Fortisbeleggers staan vandaag voor het eerst voor de rechter. De behandeling van een verzoek van de stichting FortisEffect voor het horen van politici en bestuurders is een eerste stap in de juridische strijd van de stichting. Vijf vragen over de zaak.

Redactie economie
24 June 2009 11:15Gewijzigd op 14 November 2020 08:12
De stichting FortisEffect heeft bij de rechter het verzoek ingediend minster Bos van Financiën en de directeur van de Nederlandsche Bank, Nout Wellink, te horen. Foto ANP
De stichting FortisEffect heeft bij de rechter het verzoek ingediend minster Bos van Financiën en de directeur van de Nederlandsche Bank, Nout Wellink, te horen. Foto ANP

Hoe zat het ook weer met Fortis?De Nederlandse staat kocht vorig jaar oktober op het hoogtepunt van de financiële crisis de Nederlandse delen van de beursgenoteerde bank-verzekeraar Fortis. Enkele Belgische delen werden via de Belgische staat verkocht aan de Franse bank BNP Paribas. Het beursgenoteerde bedrijf bestaat nu vooral nog uit verzekeringsactiviteiten. De koers van het aandeel Fortis kelderde na aankondiging van de verkoop.

Wat wil FortisEffect?

Volgens FortisEffect heeft de staat na de ingreep ten onrechte de indruk gewekt dat Fortis veilig was. De beleggers vragen de rechter om de verkoop van de Nederlandse delen van Fortis aan de staat onrechtmatig te verklaren. Zij willen dat de verkoop wordt teruggedraaid of dat de staat beleggers compensatie betaalt voor de verliezen die ze hebben geleden. Na de nationalisatie ging de waarde van aandelen Fortis grotendeels in rook op.

Waarover zou het vandaag gaan?

FortisEffect, dat ongeveer 1200 gedupeerde beleggers vertegenwoordigt, heeft de rechter gevraagd een getuigenverhoor van de belangrijkste betrokkenen te bevelen. Het gaat onder anderen om minister Bos van Financiën en Nout Wellink, de president van De Nederlandsche Bank (DNB). Vandaag is de inhoudelijke behandeling van het verzoek. De rechtbank in Amsterdam doet op 17 september uitspraak, aldus de rechter kort nadat de zaak vanmorgen van start ging.

Hoe staat deze rechtszaak in verhouding tot andere juridische procedures rond Fortis?

De rechtszaak lijkt op een zaak die eerder in België diende. Beleggers eisten toen dat de aandeelhouders zich mochten uitspreken over de verkoop van Belgische delen van Fortis aan BNP Paribas. De beleggers wonnen dit en uiteindelijk werd een nieuwe verkoopovereenkomst gesloten en goedgekeurd. Verder heeft de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) een eigen procedure gestart tegen de staat die lijkt op de procedure van FortisEffect.

En de ”Fortis tegen Fortiszaak” die vrijdag diende?

Met de rechtszaak die het nog beursgenoteerde Fortis heeft aangespannen tegen het Nederlandse Fortis is geen verband.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer