Politiek

Kamer debatteert over Catshuisbrand

DEN HAAG – De Tweede Kamer debatteert dinsdagavond met premier Balkenende en minister Hirsch Ballin (Justitie) over de fatale brand in het Catshuis. Centrale vraag in het debat zal zijn of ambtenaren cruciale informatie hebben achtergehouden.

Binnenlandredactie
23 June 2009 07:15Gewijzigd op 14 November 2020 08:11
Kamer debatteert dinsdagavond over Catshuisbrand. Foto ANP
Kamer debatteert dinsdagavond over Catshuisbrand. Foto ANP

BRAND: Op 15 mei 2004 ontstond tijdens renovatiewerkzaamheden brand in het Catshuis, de ambtswoning van premier Balkenende, waarbij schilders het verboden oplosmiddel thinner gebruikten. Eén schilder kwam daarbij om het leven, een andere schilder kon net op tijd wegkomen. Het kabinet wijt de brand aan het gebruik van thinner. Het schildersbedrijf heeft daar een geldboete van 15.000 euro voor gekregen. De rechter uitte in het vonnis het vermoeden dat ambtenaren moeten hebben geweten van het thinnergebruik. Het gerechtshof vond daar later onvoldoende bewijs voor.KRITIEK: Critici menen dat ambtenaren fouten hebben gemaakt. Behalve dat ze mogelijk op de hoogte zijn geweest van het gebruik van thinner, vinden critici het opvallend dat een gevoelig onderzoek van TNO over de fatale brand lange tijd is achtergehouden. In het TNO-rapport staat dat naast het gebruik van thinner ook de zeer brandbare wandbekleding in het Catshuis mogelijk heeft bijgedragen aan de korte felle brand.

KABINET: Premier Balkenende en minister Hirsch Ballin van Justitie zeggen dat ze niets te verbergen hebben. Van een doofpot is volgens hen geen sprake. Het kabinet heeft de nasleep van de brand laten onderzoeken door de rijksrecherche in de hoop daarmee een einde te maken aan suggesties dat het de waarheid erover probeert te verdoezelen. Het openbaar ministerie concludeerde op basis daarvan dat niet is aan te tonen dat ambtenaren wisten dat er thinner werd gebruikt. De premier blijft erbij dat zijn ambtenaren geen verwijtbare fouten hebben gemaakt en dat hun integriteit niet ter discussie staat. Kamerleden hebben het onderzoek van de rijksrecherche vertrouwelijk ingezien. Minister Hirsh Ballin is de Kamer daarmee een flink eind tegemoet gekomen.

TWEEDE KAMER: Het parlement eist echter al geruime tijd dat de onderste steen boven komt. Veel fracties willen weten wat er is gebeurd met een TNO-rapport waarin andere mogelijke oorzaken voor de brand worden genoemd, zoals zeer brandbare stoffen wandbekleding. Ook willen ze duidelijkheid over de rol die de landsadvocaat heeft gespeeld. Volgens de toenmalig TNO-onderzoeker heeft de landsadvocaat besloten dat er geen definitieve versie van zijn kritische rapport zou komen.

OPPOSITIE: De oppositiepartijen SP, VVD en D66 vermoeden dat het kabinet informatie over de brand in de doofpot probeert te stoppen. Zij overwegen een korte parlementaire enquête aan te vragen als het kabinet vanavond onvoldoende openheid van zaken geeft. Ook regeringspartij PvdA sluit een parlementaire enquête niet uit als belangrijke vragen onbeantwoord blijven.

FNV BOUW: De belangenbehartiger van schilders wil dat de verantwoordelijke ambtenaren alsnog worden vervolgd en dat ook bewindslieden onder ede worden gehoord. De bond gaat ervan uit dat meer mensen van de toedracht van het ongeval wisten dan tot nu toe is gezegd.

RTL NIEUWS: Het nieuwsprogramma, dat al jaren zelf onderzoek doet naar de fatale brand, spreekt ook van een doofpot. Volgens RTL Nieuws blijkt uit geheime documenten dat topambtenaren belangrijke informatie over de Catshuisbrand hebben achtergehouden en het TNO-onderzoek naar de toedracht van de brand hebben geblokkeerd. De advocaat van de weduwe van de schilder vindt dat er alsnog vervolging moet worden ingesteld, omdat volgens de raadsman sprake is van dood door schuld en van meineed.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer