Buitenland

Islam staatsreligie in Palestijnse staat

De toekomstige staat Palestina wordt een parlementaire democratie met een machtige president en een premier die de dagelijkse regeringszaken afhandelt. De islam wordt de staatsgodsdienst. Dat zijn twee van de bepalingen uit een ontwerpgrondwet.

Buitenlandredactie
21 January 2003 10:40Gewijzigd op 14 November 2020 00:04

Het ontwerp is opgesteld door tientallen Palestijnse en buitenlandse juristen onder leiding van de Palestijnse minister van Planning Nabil Shaath en moet binnenkort worden voorgelegd aan de centrale raad van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) van Yasser Arafat.

Zodra de 120 leden van de raad akkoord zijn zouden de Palestijnen zich er in een referendum over moeten uitspreken. Dat referendum moet tegelijkertijd worden gehouden met de parlements- en presidentsverkiezingen, die aanvankelijk maandag zouden plaatsvinden, maar wegens de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden zijn uitgesteld.

De belangrijkste problemen in het conflict tussen Israël en de Palestijnen worden in het ontwerp niet nader uitgewerkt. In het concept staat dat Jeruzalem de hoofdstad van Palestina is, maar een voorstel voor de status van Jeruzalem ontbreekt.

In het ontwerp staan drie mogelijkheden voor de bepaling van de toekomstige grenzen van Palestina: de grenzen niet in de grondwet vastleggen, verklaren dat de Westoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem Palestina vormen of de kwestie overlaten aan de Verenigde Naties. Ook het recht op terugkeer van de miljoenen Palestijnse vluchtelingen is in de conceptconstitutie opgenomen

De bepaling dat de islam de officiële religie van Palestina is, is vermoedelijk bedoeld als handreiking aan extremistische organisaties als de Hamas, de voornaamste rivalen van Arafat. Het ontwerp zegt overigens dat de rechten van aanhangers van andere religies worden gegarandeerd.

Het parlement krijgt twee kamers met in totaal 150 leden. Een kamer bestaat uit vertegenwoordigers van de bevolking, in de andere zijn de Palestijnen in de diaspora vertegenwoordigd. De president wordt voor maximaal twee termijnen van vijf jaar gekozen. Hij benoemt de premier. Ook kan hij het parlement ontbinden, maar alleen als de bevolking daar in een referendum mee akkoord gaat.

Gevraagd naar de Israëlische visie op het ontwerp liet een woordvoerder van premier Ariel Sharon weten dat het „allemaal valsheid” is. Arafat is geenszins van plan een grondwet in te voeren en probeert alleen maar „de indruk van hervorming” te wekken, aldus de woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer