Bloedig weekend in Iran
Bij de bloedigste protesten tot nu toe tegen de omstreden herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad van Iran zijn zaterdag zeker tien doden gevallen. Dit meldde de Iraanse staatstelevisie zondag.
De Amerikaanse nieuwszender CNN berichtte dat door de onlusten zeker negentien doden zijn gevallen. CNN baseerde zich op bronnen in ziekenhuizen. Er zijn onbevestigde berichten over een nog hogere dodental. Zondagavond werd opnieuw gedemonstreerd tegen de herverkiezing van de ultraconservatieve Ahmadinejad. Volgens ooggetuigen waren in veel delen van de stad spreekkoren te horen. In zeker twee wijken in het noorden van de stad is herhaaldelijk geschoten.De aanhangers van de oppositie gaan de straat op ondanks een verbod dat de Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei vrijdag had uitgevaardigd. De betogers nemen het op voor de hervormingsgezinde presidentskandidaat Mir Hossein Mousavi. Die zegt dat er fraude is gepleegd bij de vermeende herverkiezing van de anti–Westerse Ahmadinejad op 12 juni.
Mousavi eist dat de gang naar de stembus wordt herhaald. Hij wordt vooral gesteund door jongeren en vrouwen in de steden. Mousavi, die zegt dat hij bereid is tot het martelaarschap, heeft zijn aanhangers zondagavond opgeroepen het protest tegen de vermeende verkiezingsfraude voort te zetten. Tevens riep hij de betogers via de website van zijn krant op tot terughoudendheid.
Hij veroordeelde de massale arrestaties van aanhangers van de oppositie. Volgens Mousavi zullen die leiden tot een kloof tussen de bevolking en de autoriteiten. Volgens de politie zijn zaterdag meer dan 450 betogers opgepakt.
Het conflict heeft gezorgd voor de zwaarste onlusten in de Islamitische Republiek sinds de revolutie en verdrijving van de sjah in 1979. Zaterdag werd zelfs een aanslag gepleegd op het mausoleum van ayatollah Ruhollah Khomeini, die destijds de drijvende kracht was achter de volksopstand. Naast de dader kwam volgens onbevestigde berichten ook een pelgrim om het leven. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist.
Volgens sommige bronnen bij de oppositie zouden sinds het begin van de ongeregeldheden al meer dan veertig doden zijn gevallen. Westerse verslaggevers kunnen dat niet controleren. Zij mogen van de Iraanse autoriteiten de straat niet op of zijn al het land uitgezet. De correspondent van de BBC moet Iran binnen 24 uur verlaten, zo werd zondag bekend. Al eerder werden buitenlandse verslaggevers het land uitgezet, waaronder een team van het televisieprogramma Nova. De correspondent van het Amerikaanse weekblad Newsweek is zondag opgepakt.
De resterende buitenlandse journalisten krijgen de officiële versie van de gebeurtenissen via de staatstelevisie, terwijl oppositieaanhangers informatie verspreiden via onder meer Twitter, een dienst waarmee korte boodschappen op internet kunnen worden geplaatst. Zaterdag zouden tienduizenden mensen hebben deelgenomen aan een betoging in Teheran. De politie gebruikte traangas, waterkanonnen en wapenstokken om de demonstranten uiteen te drijven.