Verkiezingen voor het waterschap op de schop
Het kabinet overweegt de directe verkiezingen voor de waterschappen af te schaffen. De waterschappen zouden voortaan gekozen kunnen worden door gemeenteraden of Provinciale Staten.
Dat maakte de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Huizinga, vrijdag bekend. De waterschappen, het oudste bestuursorgaan van Nederland, verdienen een stevig democratisch draagvlak, zo vindt de bewindsvrouw. Maar de lage opkomst bij de verkiezingen baart haar zorgen.Afgelopen keer, in november 2008, kon voor het eerst worden gestemd op partijen, in plaats van op personen. Niettemin lieten veel kiezers het afweten. De opkomst lag gemiddeld op 24 procent. Bovendien bleken veel van de schriftelijk uitgebrachte stemformulieren ongeldig.
Het kabinet onderzoekt nu of indirecte verkiezingen mogelijk zijn. Dan zouden gemeenteraden of de Provinciale Staten de waterschapsbesturen kiezen en komt de burger er niet meer aan te pas. Een andere optie is de verkiezingen gelijktijdig te houden met die voor de gemeenten of de provincies.
De waterschapsverkiezingen in 2012 blijven nog hetzelfde; de verandering van het systeem is niet mogelijk is voor die tijd.
Het nieuwe verkiezingsstelsel bestaat sinds 2007, toen de Wet modernisering waterschapsbestel in werking trad. Dat hield ook in dat het belastingstelsel werd vereenvoudigd en de samenstelling van het bestuur werd veranderd. Het moest een transparanter stelsel opleveren en een sterkere band tussen kiezer en kandidaten. Volgens Huizinga is er geen aanleiding om het nieuwe belastingsysteem te veranderen.