Alleen genodigden welkom op LPF-verkiezingsavond
De LPF laat woensdag op zijn verkiezingsbijeenkomst in het fort in Geertruidenberg alleen partijbonzen en genodigden toe. De partij verwacht ongeveer 350 mensen die bij binnenkomst scherp worden gecontroleerd op hun uitnodiging.
LPF-beveiligingsspecialist André de Jong wil niet veel kwijt over de veiligheidsmaatregelen die zijn partij neemt voor de verkiezingsavond. Maar zij heeft de richtlijnen van het ministerie van Binnenlandse Zaken „stipt opgevolgd”.
De richtlijnen hebben te maken met het besluit van het kabinet voor alle lijsttrekkers in verkiezingstijd een risico-analyse op te stellen. Een speciale eenheid heeft daar een dagtaak aan, vertelt een woordvoerder van Binnenlandse Zaken. De analyses zijn strict persoonlijk en worden voor elk optreden opnieuw uitgevoerd. Daarom dringt het departement bij de partijen er ook op aan om verkiezingsoptredens zo snel mogelijk aan te melden.
De woordvoerder kan niets zeggen over de analyses die voor de verkiezingsavond van de partijen zijn gemaakt. Wel wil hij kwijt dat sommige optredens van lijsttrekkers in de afgelopen periode hebben geleid tot speciale maatregelen. De analyses komen overigens uit verschillende hoek, waaronder de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD).
GroenLinks, die een bijeenkomst heeft in het Haagse perscentrum Nieuwspoort, vertrouwt volledig op de overheid. Het uitnodigingsbeleid is volledig open, al moeten belangstellenden hun komst wel vantevoren hebben aangemeld.
De PvdA werkt met uitnodigingskaarten die belangstellenden vooraf konden bestellen voor de avond in de Amsterdamse discotheek Escape. De maatregel heeft vooral te maken met de beperkte capaciteit van de zaal. De kaarten zijn inmiddels uitverkocht.
Het CDA ziet vooralsnog helemaal geen aanleiding enige restricties aan te brengen. De uitslagenavond in café Dudok in Den Haag is voor iedereen toegankelijk zolang de reguliere politie- en brandweervoorschriften maar niet in het gedrang komen. Als het maximumaantal bezoekers is bereikt, moeten belangstellenden buiten wachten tot er weer plaats is, aldus campagneleider Meüs van der Pol.
Ook SP-voorzitter Tiny Kox laat weten dat zijn partij geen speciale of extra maatregelen heeft genomen. „We vertrouwen op de Amsterdamse politie en op de mensen van de Melkweg waar we onze uitslagenavond houden. Wij gaan de verkiezingsuitslag vieren en dat doen we zonder detectiepoortjes aan de deur”, zegt Kox.
De VVD houdt haar verkiezingsavond in de Bunnikse discotheek Brothers die eerder een prijs voor de veiligheid won. In overleg met de politie wordt nog bepaald of de bezoekers bij binnenkomst door een metaaldetectiepoortje moeten, zegt partijvoorlichter Petra Ginjaar. Bezoekers moeten zich overigens wel tevoren aanmelden. Bij de VVD krijgt alleen kandidaat-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali persoonlijk beveiliging.