„Grotere rol kerk bij schuldhulp”
De overheid moet kerken en particuliere organisaties meer betrekken bij het schuldhulpverleningsbeleid.
Dat staat in het manifest ”Schulden te lijf” dat donderdagmiddag in Den Haag werd overhandigd aan staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken.In het manifest, dat is opgesteld op initiatief van de ChristenUnie, spreken tientallen schuldhulporganisaties en kerken zich uit voor een reorganisatie van de schuldhulp in Nederland.
De oproep komt voort uit het symposium Kerk & Schuldhulp dat de Evangelische Alliantie in april organiseerde. Deelnemers gaven hier massaal aan dat er veel mis is met de huidige regelgeving.
In de praktijk zou blijken dat een substantieel deel van de mensen met schulden niet wordt geholpen door de professionele schuldhulpverlening, maar juist aankloppen bij kerken voor hulp. Het reguliere traject zou vaak als te complex worden ervaren.
Volgens CU-Kamerlid Ortega-Martijn kunnen kerken en christelijke schuldhulporganisaties daarom actief bijdragen aan het huidige beleid door bijvoorbeeld vroege signalering van problemen en het bieden van nazorg.
Uit onderzoek zou verder blijken dat de inzet van kerken en christelijke organisaties de maatschappij een besparing van tientallen miljoenen euro’s kan opleveren.
Het manifest is ondertekend door de Evangelische Alliantie, Stichting Christelijke Schuldhulppreventie, Kerk in Actie, Modus Vivendi, Bescherming & Bewind, Bosconsulting en de Sociaal Verbonden Federatie.
De verschillende partijen vormen met elkaar een klankbordgroep, waardoor de regering snel kan worden aangesproken.