Buitenland

„Vredesplan voor Israël onrealistisch”

Het vredesplan van het internationale ’bemiddelaarskwartet’, dat wordt gevormd door de Verenigde Naties, de Verenigde Staten, Rusland en de Europese Unie, is niet realistisch en kan niet worden uitgevoerd. De Israëlische premier Ariel Sharon heeft dat dit weekeinde gezegd in een vraaggesprek met het tijdschrift Newsweek.

AP
20 January 2003 11:09Gewijzigd op 14 November 2020 00:04

Het kwartet stelt niets voor en valt niet serieus te nemen, aldus Sharon in het interview. Maar volgens zijn woordvoerder Raanan Gissin wordt de Israëlische premier onvolledig geciteerd en zou hij niet de bemiddelaars zelf hebben willen bekritiseren, maar hun vredesvoorstel.

Sharon zegt in het interview met Newsweek zelf een beter plan te hebben. Volgens dat voorstel is het aan de Palestijnen om vergaande hervormingen door te voeren. Sharon eist onder meer dat de Palestijnse leider Yasser Arafat vertrekt, dat er een Palestijnse premier wordt benoemd en dat er harde maatregelen tegen extremisten worden genomen. Vervolgens zou er volgens Sharon tijdelijk een gedemilitariseerde Palestijnse staat kunnen komen, met voorlopige grenzen. Als het daarna een poos rustig blijft, kan er over een definitief vredesverdrag worden gesproken, aldus Sharon.

Volgens Gissin heeft Sharon zijn eigen vredesplan doorgesproken met de VS. Washington heeft echter geen afstand genomen van de blauwdruk voor vrede die het bemiddelaarskwartet heeft opgesteld. De ’wegenkaart voor vrede’ van de buitenlandse bemiddelaars omvat ook de oprichting van een Palestijnse staat, die er in 2005 zou moeten zijn. Net als Sharon eisen de bemiddelaars van de Palestijnen hervormingen en een harde aanpak van de extremisten. Tegelijkertijd eisen ze dat Israël de bouw van nederzettingen stopzet en zijn leger terugtrekt uit de Palestijnse gebieden.

Sharon formuleerde zijn bezwaren tegen de wegenkaart zondag nog eens op een persconferentie, waarin hij benadrukte „oog in oog” met de VS te onderhandelen. De Europeanen verweet hij een eenzijdige benadering. „Jullie benadering van Israël en de Arabieren en de Palestijnen zou evenwichtig moeten zijn”, zei Sharon. „Wanneer die evenwichtig is, zijn jullie zeer welkom om deel te nemen, maar op dit moment zijn de betrekkingen niet in evenwicht.” Hij voegde hieraan toe: „Zij (de Europeanen) begrijpen niet dat het voor vooruitgang nodig is Arafat uit iedere invloedrijke positie te verwijderen.”

Sharons rivaal bij de verkiezingen van 28 januari, Amram Mitzna, zei dat Sharons opmerkingen „zijn ware gezicht” laten zien, en dat is „nee tegen vrede, nee tegen ieder territoriaal compromis en nee tegen een overeenkomst met de Palestijnen.”

Mitzna vindt dat het in het belang van Israël is het leger terug te trekken uit de Palestijnse gebieden. Ook is hij bereid de vredesbesprekingen met Arafat te hervatten en eventueel binnen een jaar, als een overeenkomst uitblijft, het leger eenzijdig uit het grootste gedeelte van de gebieden terug te halen.

De Palestijnen reageerden zondag boos op de uitlatingen van Sharon. Volgens minister Saeb Erekat probeert de Israëlische premier het vredesproces te saboteren door met een plan te komen dat geen enkele kans van slagen heeft.

De Amerikaanse onderminister van Defensie, Paul Wolfowitz, zei dat Washington zich na een eventuele oorlog tegen Irak weer intensiever met het conflict tussen Israël en de Palestijnen zal bemoeien. „We zullen ons steeds meer inzetten voor de oprichting van een Palestijnse staat”, zei hij tegen de krant Washington Post.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer