Slapen in Rotterdamse kubuswoning
Slapen in de beroemde kubuswoningen van architect Piet Blom. In 1984 bouwde hij deze bijzondere paalwoningen aan de rand van de Oude Haven in het centrum van Rotterdam. Sinds deze week zijn de woningen omgetoverd tot een hotel.
Het is een vreemde ervaring. Het aanrecht staat recht. De muur erachter staat scheef. De andere muur lijkt op de hotelgast af te komen. De lichtinval is bijna nergens gelijk. Het is het effect van een kubus waarvan de punt op een paal staat.Beroemd waren ze toen ze in 1984 in gebruik werden genomen. Het liep niet storm met de verkoop. Waarschijnlijk vonden huizenbezitters het maar een vreemd onderkomen. In de volksmond is het complex het “Blaakse Bos” gaan heten.
Inmiddels hebben de woningen van het Rotterdamse college van B en W een voorlopige monumentenstatus gekregen. „Vanwege de betekenis binnen de wederopbouw van de binnenstad van Rotterdam”, schrijft burgemeester Aboutaleb.
Een gedeelte van de kubuswoningen is particulier eigendom. Ed de Graaf, voorzitter van de vereniging van eigenaren, is blij met de voorlopige status. „Al moet er aan onze eigendommen de komende tijd heel wat worden opgeknapt.”
Sinds deze week doet de andere helft van de kubuswoningen dienst als hotel. Stayokay, een keten van moderne jeugdherbergen, heeft 49 kamers ingericht voor maximaal 245 gasten. Elke kamer is door ontwerper Edward van Vliet weer anders ingericht. Verder zijn een vergaderruimte, een bar en een restaurant.
Stayokay noemt het een cityhostel, naar het voorbeeld van dertig hostels elders in het land, gevestigd in een kasteel, eigentijdse nieuwbouw of een landhuis. Met de opening van het nieuwe trendy cityhostel in de markante kubuswoningen in Rotterdam viert de hostelketen het tachtigjarig bestaan.
Er doen zich deze week nog enkele kleine probleempjes voor. Toiletten waar nog geen water uit het fonteintje komt, losse deurknoppen en deuren die niet op slot kunnen. Stayokay is druk doende de euvels te verhelpen.
Wie wil overnachten in Stayokay Rotterdam moet even geduld hebben. Het hostel is de komende weken helemaal volgeboekt. Daarna kunnen mensen voor 23,50 euro per persoon per nacht blijven slapen. Inclusief ontbijt. Piet Blom had daarvan niet kunnen dromen.