Politiek

CDA-rapport: vlaktaks van 33,25 procent

Het Wetenschappelijk Instituut van het CDA bepleit een uniform belastingtarief van 33,25 procent voor alle inkomen uit arbeid.

ANP
17 June 2009 12:49Gewijzigd op 14 November 2020 08:09

Om de dan met ongeveer 16 miljard euro teruglopende belastinginkomsten te compenseren, zouden onder meer het hoge en het lage btw–tarief verhoogd moeten worden met respectievelijk 3 en 1 procent. Ook de vermogensrendementsheffing zou met 3,25 procent moeten worden verhoogd. In de voorstellen is verder sprake van een versobering en vereenvoudiging van het aantal heffingskortingen. De hypotheekrenteaftrek blijft in de plannen van het Wetenschappelijk Instituut ongemoeid.Een vlaktaks heeft volgens het rapport veel voordelen. Zo zijn werkgevers verlost van een ingewikkelde administratie en kunnen werknemers met de komst van een loonbegrip meteen op hun loonstrookje hun verdiensten zien. Ook de werklast voor de
Belastingdienst wordt verminderd. De werkgelegenheid zou er bovendien met 1 procent (80.000 banen) op vooruit kunnen gaan.

Volgens de opstellers van het rapport Een sociale vlaktaks zijn de inkomenseffecten voor mensen beperkt. Hoge inkomens hebben een voordeel bij de aanpassingen, zodat geopperd wordt een topinkomenheffing in te voeren. Volgens het Wetenschappelijk Instituut is het aan de politiek om te bepalen vanaf welk inkomen de heffing moet gelden, maar hoe dan ook zal het volgens het WI een heel kleine groep betreffen.

De heffing kan afhankelijk van het vlaktakstarief maximaal 5 tot 10 procent bedragen. Het is voor het Wetenschappelijk Instituut van het CDA wenselijk dat de marginale druk ook voor topinkomens maximaal 50 procent bedraagt. Dit betekent dat elke werknemer tenminste 50 procent van zijn (extra) inspanningen overhoudt.

CDA–staatssecretaris De Jager van Financiën nam het rapport in ontvangst en reageerde positief. „Zeer interessante voorstellen, ook goed voor de sociale partners om ernaar te kijken”. De Jager noemde het „zachtjes aan weer tijd voor een grondige herziening” van het belastingstelsel. De laatste grote herziening was in 2001. Volgens hem zijn een vereenvoudiging van het stelsel en verlaging van de belasting op arbeid de belangrijkste voordelen van een vlaktaks.

Maar de invoering van een vlaktaks is een onderwerp voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen in 2011 en eventueel voor een volgend kabinet, aldus De Jager. De komende jaren is hij op verzoek van de Kamer wel al bezig met de uniformering van het loonbegrip.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer