Journalist Oekraïne dood aangetroffen
Een van de bekendste journalisten van Oekraïne, Sergej Naboka, is zaterdag dood aangetroffen in zijn hotelkamer. Naboka is al de vierde vooraanstaande journalist in drie jaar die onder onduidelijke omstandigheden is overleden.
Er is sprake van dat de journalist is overleden aan een beroerte, maar volgens Lala Kemoelarja van het Instituut voor Massa-informatie bestaat er twijfel over de doodsoorzaak. „Het zou te maken kunnen hebben met zijn beroepsactiviteiten”, aldus Kemoelarja.
De 47-jarige Naboka werkte voor de door de Verenigde Staten gefinancierde radiozender Svoboda en stond bekend om zijn onthullende reportages over politieke onderwerpen. Een collega vond zijn lichaam in een hotelkamer in Vinnitsia, waar hij was voor een reeks reportages over de omstandigheden in gevangenissen. Een aantal jaar voor hij voor Radio Svoboda (Radio Vrijheid) ging werken richtte Naboka UNIAR op, een van de eerste onafhankelijke persbureaus in Oekraïne toen dat nog onderdeel uitmaakte van de Sovjet-Unie.
In oktober werd de directeur van het Oekraiense Persbureau, Michailo Kolomijets, opgehangen aan een boom in het buurland Wit-Rusland gevonden. Volgens de politie pleegde hij zelfmoord, maar op aandringen van familieleden en collega’s werd er een strafrechtelijk onderzoek in gang gezet, waarvan de uitkomst binnenkort wordt verwacht. De Oekraïense journalistenbond heeft een journalistiek onderzoek aangekondigd naar het officiële onderzoek, dat vraagtekens zou oproepen.
In 2000 werd het onthoofde lichaam van internetjournalist Georgiy Gongadze gevonden in een bos bij de Oekraïense hoofdstad Kiev en in het jaar daarop werd de directeur van een televisiezender, Igor Aleksandrov, doodgeslagen. Oppositiegroepen hebben president Leonid Koetsjma beschuldigd van betrokkenheid bij de dood van Gongadze, die corruptie bij de overheid aan de kaak stelde.
Westerse regeringen, mensenrechtengroepen en journalisten hebben de regering van Koetsjma er de laatste maanden op aangesproken dat ze de pers steeds meer muilkorft. Vorige week nam het parlement een motie aan waarin de politieke censuur en de onveilige werkomstandigheden van journalisten in Oekraïne worden veroordeeld.