Economie

G8 positief over economie

LECCE (AP) - De G8, de organisatie van de acht grootste industrielanden van de wereld, ziet tekenen van economische stabilisering.

15 June 2009 06:44Gewijzigd op 14 November 2020 08:07
De G8, de organisatie van de acht grootste industrielanden van de wereld, ziet tekenen van economische stabilisering. foto EPA
De G8, de organisatie van de acht grootste industrielanden van de wereld, ziet tekenen van economische stabilisering. foto EPA

De ministers van financiën die vrijdag en zaterdag in Italië vergaderden, gaven het Monetair Fonds opdracht alvast te bekijken hoe de stimuleringsprogramma’s die zijn opgezet om de crisis te bestrijden, kunnen worden afgebouwd zodra een herstel doorzet.Een strategiewijziging op dit moment is echter nog niet aan de orde en het is te vroeg al te juichen over het einde van de crisis, waarschuwden de ministers, die bijeen waren gekomen om de agenda te bepalen voor een G8-top die volgende maand plaatsvindt in L’Aquila, de Italiaanse stad die onlangs door een zware aardbeving werd getroffen. Ze wezen erop dat veel economieën nog aan het bekomen zijn van de financieel-economische beroering en dat in sommige landen de zwaarste klappen nog moeten komen.

Financiële markten trokken de afgelopen drie maanden flink aan door beter dan verwachte economische ontwikkelingen, evenals de hoop dat de financiële sector stabiliseert. Zo bleek afgelopen week dat de detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten weer stijgen. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn echter bezorgd dat in Europa onvoldoende maatregelen zijn genomen om de recessie aan te pakken. De Wereldbank voorspelde donderdag dat de wereldeconomie dit jaar drie procent krimpt, tegenover 1,75 procent in een vorige schatting.

De ministers van de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Canada, Rusland en de Europese Unie die de afgelopen dagen in het Italiaanse Lecce bijeen waren, erkenden dat de situatie onzeker blijft en dat er factoren zijn die de stabilisering kunnen bedreigen. Daarom blijven zij bereid meer stimuleringsmaatregelen te treffen als de situatie daarom zou vragen, zeggen zij in hun slotcommuniqué. Aan de andere kant, aldus het document, is het voor een duurzaam herstel op de lange termijn noodzakelijk nu al ’exitstrategieën’ te bedenken -manieren om buitengewone maatregelen als belastingverlaging en verlaging van de rentetarieven af te bouwen zodra de situatie dat toestaat.

Het communiqué was een duidelijk compromis tussen twee stromingen die zich in de G8 aftekenen. De noodzaak van exitstrategieën werd op de vergadering in Lecce vooral benadrukt door Duitsland, dat vreest voor inflatie en tekorten tengevolge van de stimuleringsmaatregelen die met name de VS en Groot-Brittannië op grote schaal hebben doorgevoerd. De Britse minister Alistair Darling betoogde dat exitstrategieën nog niet aan de orde zijn. Sommige landen zijn nog maar net begonnen de problemen met hun banken op orde te brengen, zei Darling. „Het is duidelijk dat we er nog lang niet zijn.”

De ministers werden het volgens het communiqué eens over een strategie, ’Lecce Framework’ genoemd, om mazen in de financiële regelgeving op te sporen en te dichten en nieuwe regels op te stellen om transparantie in het internationale financiële en zakenverkeer te bevorderen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer