Tweeduizend havenwerkers staken
In de havens van Rotterdam, Amsterdam, Vlissingen en Terneuzen hebben vrijdag naar schatting 2000 havenwerkers, verdeeld over de ochtend-, middag-, en avondploegen, 24 uur het werk neergelegd.
Dat zei de vakbond FNV Bondgenoten, die de actie een groot succes noemde. „Solidariteit bestaat nog, ook in 2003”, zei voorzitter H. van der Kolk. Ook in andere Europese havens werd het werk onderbroken. De stakers protesteerden tegen de invoering van het Europese plan om het havenwerk te liberaliseren, het Port Package. Dit voorstel brengt volgens hen de werkgelegenheid in gevaar.
Als Brussel het plan uitvoert, kunnen zeehavens volgens FNV Bondgenoten het werk uitbesteden aan niet-geregistreerde en goedkopere arbeiders, zoals scheepspersoneel en vrachtwagenchauffeurs. Daardoor ontstaan er ook onveilige situaties in de havens. „Het is een staking tegen de rambedrijfjes in de haven. Met een veel mindere CAO dan die van jullie, nemen ze ons werk over”, zei FNV-bestuurder N. Stam in Rotterdam tegen de stakers.
In Rotterdam legden verspreid over de hele dag zo’n 700 havenwerkers het werk neer. Vooral de overslagsector werd getroffen, waarin in totaal 6000 man werkt. Met name de bedrijven EMO, EECV en Hanno/Uniport kregen te maken met de staking. Vooralsnog verwacht alleen EMO forse financiële schade, omdat schepen niet konden worden gelost. Bij EECV en Hanno/Uniport meerden vrijdag nauwelijks schepen af. De overige havenbedrijven ondervonden nauwelijks hinder, onder meer doordat het aantal stakers gering was.
In de Amsterdamse haven staakten in totaal 600 havenwerkers, onder meer bij de overslagbedrijven Ceres, Igma, OBA en Rietlanden. Deze ondernemingen wilden vrijdag niet reageren op de staking. In Vlissingen en Terneuzen had de staking een massaal karakter.
Belgische havenarbeiders hebben ook massaal gestaakt. De havens van Antwerpen, Oostende, Zeebrugge en Gent lagen plat. In Antwerpen sloten actievoerders de toegangswegen tot de havenbedrijven af. Ook havens in Spanje, Finland, Duitsland, Frankrijk en Cyprus waren vrijdag het toneel van stakingen.