Binnenland

Positief beeld Nederland dankzij Anne Frank

DEN HAAG (ANP) – De korte levensgeschiedenis van Anne Frank heeft voor Nederland en de Nederlanders een positief beeld opgeleverd. Anne Frank is een icoon net zoals Hans Brinker, Rembrandt of Johan Cruijff. „Ik zat enkele jaren geleden in een Londense taxi. Toen de taxichauffeur hoorde dat ik Nederlander was zei hij direct: ah, Anne Frank", zegt historicus Cees Fasseur.

11 June 2009 14:59Gewijzigd op 14 November 2020 08:06
DEN HAAG – De korte levensgeschiedenis van Anne Frank heeft voor Nederland en de Nederlanders een positief beeld opgeleverd. Anne Frank is een icoon. Foto ANP
DEN HAAG – De korte levensgeschiedenis van Anne Frank heeft voor Nederland en de Nederlanders een positief beeld opgeleverd. Anne Frank is een icoon. Foto ANP

Als Anne Frank de oorlog had overleefd, zou ze vrijdag 80 jaar zijn geworden. Op tal van plaatsen wordt haar geboortedag herdacht, ook op televisie. Op Nederland 2 hebben NOS en NPS voor deze gelegenheid de handen ineen geslagen. Ze maken vanuit het Anne Frank Huis in Amsterdam een rechtstreekse uitzendingmet gasten uit binnen– en buitenland.De Londense taxichauffeur van Fasseur kende de geschiedenis van het jonge joodse meisje in het Amsterdamse achterhuis. Twee jaar lang zat ze daar ondergedoken, van 1942 tot 1944. Door verraad werden zij en haar familie uiteindelijk opgepakt en weggevoerd. „Die chauffeur zei dat Anne Frank in zijn land al na twee dagen zou zijn verraden", aldus Fasseur. Een voorbeeld van de positieve beeldvorming over de Nederlanders tijdens de oorlog.

Anne Frank leeft nog steeds voort in de harten van veel mensen. „Vooral op jongeren heeft ze een grote invloed en maakt ze nog steeds veel indruk", weet Fasseur, die vooral bekend is door zijn boeken over het Koninklijk Huis. Dat blijkt ook uit de bezoekcijfers van het Anne Frank Huis. Jaarlijks ontvangt het museum zo’n miljoen mensen, veelal jonge buitenlanders van wie Amerikanen en Britten in de meerderheid zijn. 12 Procent komt uit Nederland.

Wereldwijd wordt Anne’s naam in relatie gebracht met de Tweede Wereldoorlog en de vernietingskampen van de nazi’s. Ze is het symbool geworden van de holocaust. „Een heilige die op jonge leeftijd tragisch aaan haar einde is gekomen",zegt Fasseur. „Ik weet bijvoorbeeld dat op scholen in Japan veel aandacht wordt besteed aan Frank’s geschiedenis. Ze is daar heel bekend. Het is toch wel bijzonder dat zo’n Aziatisch land aandacht heeft voor deze westerse geschiedenis", zegt Fasseur.

Of Anne Frank in het buitenland beroemder is dan in Nederland, durft hij niet te zeggen. Volgens een woordvoerster van het Anne Frank Huis kent iedereen in Nederland haar, maar is er vooral in het buitenland continu aandacht. De reizende tentoonstelling over Anne Frank is al in twintig landen geweest. De BBC maakte recent een tv–serie over haar.

„Wij houden elke week bij wat er over haar op het internet wordt gepubliceerd. Dat is vrij veel. Ook het feit dat haar dagboek in zoveel talen is vertaald, tot in Korea toe, zegt wel wat", aldus de woordvoerster.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer