Economie

„Superharing met prima vetgehalte”

„Hebt u Hollandse nieuwe?” Deze vraag werd dinsdag vaak gesteld in Vis­handel Koning in het Zuid-Hollandse Rijswijk. In de winkel was het een komen en gaan van liefhebbers die de haring wilden proeven.

Redactie economie
10 June 2009 09:58Gewijzigd op 14 November 2020 08:05
SCHEVENINGEN – Haringdeskundige Peter Koelewijn keurt de Hollandse nieuwe op de visafslag in Scheveningen. Met de traditionele veiling van het symbolische eerste vaatje werd dinsdag het haringseizoen geopend. De veiling bracht 66.000 euro op. De opbrengst
SCHEVENINGEN – Haringdeskundige Peter Koelewijn keurt de Hollandse nieuwe op de visafslag in Scheveningen. Met de traditionele veiling van het symbolische eerste vaatje werd dinsdag het haringseizoen geopend. De veiling bracht 66.000 euro op. De opbrengst

Volgens eigenaar Kees Koning is de kwaliteit van de vis heel goed. „Het zijn superharingen met een prima vetgehalte.”Hoewel de verkoopcijfers op de eerste officiële verkoopdag nog niet bekend zijn, is duidelijk te zien dat klanten speciaal voor een harinkje komen. „Vorig jaar startte de verkoop voor het eerst op dinsdag. De mensen moesten daaraan wennen, denk ik”, aldus Koning. „Nu zijn er voortdurend klanten.”

Koning leeft al maanden naar de dag toe waarop de vis officieel mag worden verkocht. „De zaak loopt altijd goed, maar omdat je weet dat er een run is op de haring, moet je alles goed managen.” De vishandel won de afgelopen vijf jaar de AD-haringtest twee keer en werd twee keer tweede.

Een medewerker van een Rijswijkse woonstichting haalt ieder jaar meerdere schalen met Hollandse nieuwe. „Dat is bij ons traditie. Op de eerste dag van de nieuwe haring hebben wij op het werk een haringparty.”

Een Rijswijker die aan de overkant van de vishandel woont, neemt een hap van de vis. „Hij is weer heerlijk. Eigenlijk lekkerder dan vorig jaar.” Een 91-jarige Rijswijkse vrouw haalt een harinkje voor thuis. „Ik eet heel veel haring. Ik vind ze altijd prima.”

Vishandel Ton Punt aan de Reeweg in Dordrecht was gisterochtend te klein voor alle klanten die de Hollandse nieuwe wilden proeven. Er stonden zelfs mensen buiten te wachten op de zilte lekkernij. Ook Punt was al eens winnaar van de AD-haringtest.

De Hollandse nieuwe kent een hoog vetgehalte van boven de 20 procent en kleine exemplaren komen betrekkelijk weinig voor. Volgens directeur Mariëtte Lutgerink van het Nederlands Visbureau zou het hoge vet­percentage wel eens kunnen komen doordat het haringseizoen dit jaar later van start is gegaan. Het grotere formaat wordt toegeschreven aan het mooie weer, wat zorgt voor veel plankton en dus veel voedsel voor de haring.

Het eerste vaatje Hollandse nieuwe heeft gisteren op de Scheveningse visafslag 66.000 euro opgebracht. De vis werd gekocht door een aantal jonge ondernemers uit Harderwijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer