Kamer wil hoorzitting scholing werknemer
De Tweede Kamer wil weten waarom de scholing van werkenden in Nederland achterblijft en daarover na de zomer een hoorzitting houden. Over de aanpak van de stijgende jeugdwerkloosheid, waarbij het kabinet probeert jongeren zoveel mogelijk te laten doorleren, wil de Kamer nog voor de zomer een rondetafelgesprek houden met betrokkenen.
Dat heeft de Kamer dinsdag besloten op voorstel van het CDA en de PvdA. CDA–Kamerlid Van Hijum en zijn collega Vermeij van de PvdA wezen erop dat in Europees verband stevige scholingsambities zijn afgesproken in de zogeheten Lissabon–agenda. Maar volgens hen komt er te weinig van terecht. Zij stelden voor om onder meer werkgevers, vakbonden, wetenschappers, scholingsfondsen en –instellingen te horen in de Kamer.PvdA–Kamerlid Spekman zei dat alle partijen in de aanpak van de jeugdwerkloosheid eerder gehoord moeten worden. Momenteel worden al examenleerlingen op het mbo aangespoord om door te leren. Ook wordt geprobeerd om jongeren met bijvoorbeeld leerwerkbanen al werkende weg aan een (hoger) diploma te helpen.
Volgens Van Hijum is met de economische crisis helemaal van belang dat leren niet stopt na het behalen van een diploma op je 16e of 18e jaar. Een hoger kennisniveau noemt hij zowel in het belang van werknemers om hun positie op de arbeidsmarkt te versterken als in het belang van de internationale concurrentiepositie van het bedrijfsleven.
Volgens Vermeij loopt Nederland vooral achter als het gaat om de deelname van oudere werknemers en werkzoekenden aan opleidingen en cursussen. Terwijl het kabinet nu met de vergrijzing van de beroepsbevolking wel hoopt zoveel mogelijk mensen langer aan de slag te krijgen. „Dan moeten we de mensen daar wel naar scholen", aldus Vermeij.
Het PvdA–Kamerlid wil tijdens de hoorzitting vooral onderzoeken welke maatregelen genomen moeten worden om „een leven lang leren" meer gewoon te maken. Zij is benieuwd naar ervaringen in het buitenland met het inbouwen van prikkels voor werkgevers en werknemers. Zo kijkt ze met interesse naar Denemarken waar werknemers het recht hebben op een week scholing per jaar.