Gabonese president Omar Bongo overleden
MADRID (AP) – De president van Gabon, Omar Bongo, is in een ziekenhuis in Barcelona aan een hartstilstand overleden. De Gabonese premier Jean Eyeghe Ndong heeft dit maandag in Spanje meegedeeld. Bongo was 73.
Volgens Ndong maakten artsen in de Quiron–kliniek in Barcelona rond 14.30 uur het overlijden bekend. Bongo werd vorige maand in het ziekenhuis opgenomen.Enkele uren eerder zei Ndong nog dat Bongo het ’goed’ maakte. In een officiële verklaring uit Gabon heette het bovendien aanvankelijk dat het staatshoofd ’zijn vakantie in Spanje’ na een controle in de Quiron–kliniek in Barcelona zou voortzetten.
Ndong zei naderhand in een toelichting dat hij tot die conclusie kwam nadat hij Bongo op de intensive care van het ziekenhuis in Barcelona had bezocht en levend had aangetroffen. ‘Maar wij wisten dat de gezondheidstoestand van de president de afgelopen dagen zorgwekkend was’, zei de premier.
Hij kondigde een dertig dagen durende periode van nationale rouw voor Gabon aan.
Bongo was sinds 1967 in Gabon aan de macht. Hij gold als een van de ’Grote Mannen’ die in Afrika de dienst uitmaakten en voor eeuwig aan de macht leken te blijven. De meeste van de 1,5 miljoen Gabonezen kenden Gabon alleen onder zijn presidentschap.
De koningen van Thailand en Groot–Brittannië niet meegerekend was Bongo, na het aftreden vorig jaar van Fidel Castro als president van Cuba, het staatshoofd met de langste staat van dienst. Hij verzamelde tijdens zijn langdurige bewind bovendien een fortuin dat hem tot een van de rijkste mannen van de wereld maakte. Hoeveel hij precies bezat is onbekend.
Bongo zag het levenslicht op 30 december 1935 als Albert Bernard Bongo, de jongste van twaalf kinderen. Hij diende als luitenant bij de Franse luchtmacht en maakte daarna snel carrière als hoge ambtenaar. Hij werd vicepresident onder de eerste president van Gabon, Leon M’Ba. Op 2 december 1967 volgde hij M’Ba op, die in november dat jaar aan kanker was overleden.
Bongo vestigde onmiddellijk na zijn aantreden een eenpartijbewind. Zes jaar later bekeerde hij tot de islam en liet zich Omar Bongo noemen. De oppositie kreeg pas weer een kans in 1990, na een golf van democratiseringsprotesten.
Gabon is de op vier na grootste exporteur van olie ten zuiden van de Sahara. Bongo wist zo lang aan de macht te blijven door wrede repressie van de bevolking te vermijden en de elite met privileges aan zich te binden.