Maritieme sector luidt noodklok
De Nederlandse maritieme sector slaat alarm. De maritieme traditie van Nederland dreigt roemloos ten onder te gaan, omdat veel ondernemingen wegens het lakse overheidsbeleid in de gevarenzone komen. De regering moet daarom deze bedrijfstak een flinke steun in de rug geven.
Dat stellen zeven bestuursvoorzitters van ondernemingen die actief zijn in bijvoorbeeld de scheepsbouw, scheepvaart, baggerindustrie, havens en visserij. De zeven, onder wie G. Kramer van Fugro, C. van den Driest van Vopak en R. van Gelder van Boskalis, hebben donderdag een plan gepresenteerd dat de overheid tot actie aanspoort.
Ze willen vooral dat de overheid zich in de Europese Unie harder opstelt en opkomt voor het belang van de Nederlandse maritieme sector. Nu laat Nederland nog te veel over zich heenlopen, stellen de bestuursvoorzitters.
Spaanse werven krijgen bijvoorbeeld een forse subsidie van de regering. Dit betekent volgens een woordvoerder van de topmannen dat Nederlandse werven niet kunnen opboksen tegen hun Spaanse concurrenten. „De overheid moet daar tegen optreden of zelf fiscale voordelen geven”, stelt hij.
De regering moet bovendien Nederland ’verkopen’ aan het buitenland. „Duitsland geeft miljoenen uit om de Chinezen ervan te overtuigen dat Duitse producten de beste zijn. Waarom doet Nederland dat niet?” vraagt de woordvoerder zich af.
Verder pleiten de bestuursvoorzitters voor minder regelgeving. Ook willen ze meer geld voor het onderwijs. Daarmee kunnen de knellende tekorten aan goed opgeleide technische werknemers worden opgelost.