Buitenland

Massale opkomst bij Tiananmen-wake

Ongeveer 150.000 mensen hebben donderdag in Hongkong in een wake de mensen herdacht, die twintig jaar geleden het slachtoffer werden van het neerslaan van de studentenprotesten op het Tiananmen–plein in Peking. De hoge opkomst was boven verwachting, aldus de organisatie. De politie hield het op ongeveer 65.000 deelnemers.

ANP/AFP/RTR
4 June 2009 17:42Gewijzigd op 14 November 2020 08:03
HONGKONG – Ongeveer 150.000 mensen hebben donderdag in Hongkong in een wake de mensen herdacht, die twintig jaar geleden het slachtoffer werden van het neerslaan van de studentenprotesten op het Tiananmen–plein in Peking. Foto EPA
HONGKONG – Ongeveer 150.000 mensen hebben donderdag in Hongkong in een wake de mensen herdacht, die twintig jaar geleden het slachtoffer werden van het neerslaan van de studentenprotesten op het Tiananmen–plein in Peking. Foto EPA

De organisatoren hadden tevoren gezegd dat zij hoopten op honderdduizend deelnemers aan de wake in het Victoriapark in het centrum van de Zuid–Chinese stad, meer dan het dubbele van het jaar ervoor. Een van de deelnemers was Xiong Yan. Hij behoorde twintig jaar geleden tot de leiders van de opstand en was er het afgelopen weekeinde in geslaagd Hongkong binnen te komen. Andere studentenleiders van toen werden geweerd. „Hongkong is een deel van China en kan meer invloed op China uitoefenen dan welk land of welke plaats ook", zei Xiong. Hij stond in 1989 op de lijst van 21 studentenleiders die door het regime in Peking werden gezocht.Hongkong is de enige plaats in China waar zo’n herdenking mogelijk was. De jaarlijkse herdenking is een toetssteen geworden voor de democratische beweging in China en voor de campagne om de Chinese regering ertoe te brengen haar standpunt over de studentenprotesten te herzien. Deelnemers aan de wake toonden met teksten op T–shirts en haarbanden hun ongenoegen over een recente uitlating van de belangrijkste bestuurder van Hongkong, bewindvoerder Donald Tsang. Die suggereerde dat de meeste mensen in Hongkong de gebeurtenissen van 4 juni 1989 willen herwaarderen, gezien de grote economische vooruitgang die China sindsdien heeft gekend.

Toen de Chinese leiders de opstand neersloegen, was Hongkong nog een Britse kroonkolonie. De stad kwam in 1997 in Chinese handen en is sindsdien een speciale bestuurlijke regio. Gedurende vijftig jaar zijn daardoor niet alle Chinese wetten van toepassing op de vroegere kroonkolonie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer