Economie

Miljarden voor banken VS

Amerikaanse banken hebben in de afgelopen maand met succes veel geld opgehaald bij private investeerders en via de verkoop van bezittingen. Daarmee maken ze zich op om de vele miljarden aan verkregen staatssteun terug te betalen.

ANP
4 June 2009 10:36Gewijzigd op 14 November 2020 08:03

Vorige maand werden de negentien grootste financiële instellingen in de Verenigde Staten onderworpen aan een zogenoemde stresstest. De Amerikaanse overheid wilde zien hoe de banken zich staande zouden houden als het economische klimaat verder verslechtert. De conclusie was dat tien banken in totaal bijna 75 miljard dollar (53 miljard euro) aan extra kapitaal moesten ophalen.Inmiddels hebben de banken al zo’n 65 miljard dollar bijeen geveegd. Zo heeft Morgan Stanley verscheidene aandeelhouders, waaronder Chinese en Japanse, bereid gevonden voor vele miljarden aandelen te kopen.

Bank of America liet dinsdag weten bijna genoeg kapitaal te hebben vergaard om aan de eisen van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, te voldoen. Bank of America kwam als slechtste uit de stresstest en moest bijna 34 miljard dollar aan nieuw geld aantrekken.

Dat de banken relatief gemakkelijk veel kapitaal hebben weten aan te trekken, betekent dat het vertrouwen in de financiële sector aan het terugkeren is, stelt analist Jurriaan Hofman van onderzoeksbureau Iris. „De angst dat grote banken omvallen, is weggesijpeld. De investeerders redeneren dat de bankaandelen te ver zijn teruggevallen en vinden het aantrekkelijk om ze weer in hun portefeuille op te nemen”, aldus Hofman.

De analist wijst erop dat veel Amerikaanse banken in het afgelopen eerste kwartaal weer winstgevend waren. „Ook in het tweede en het derde kwartaal kunnen ze weer winsten gaan boeken, hoewel deze waarschijnlijk niet op een hoog niveau zullen liggen. In elk geval zullen problemen met slechte leningen beter behapbaar zijn, omdat de banken hun eigen vermogen door de kapitaalinjecties hebben opgekrikt.”

De investeringen door private partijen zorgen er bovendien voor dat de Amerikaanse banken een begin kunnen maken met het terugbetalen van staatssteun. Dat kan vanaf volgende week, als de Fed ervan overtuigd is dat een bank op eigen benen kan staan. Volgens Hofman is de banken hier veel aan gelegen. „Het is ze tegengevallen welke tegenprestaties de overheid heeft gevraagd voor de leningen. Bovendien zijn er allemaal restricties opgelegd met betrekking tot bonussen. Daardoor is het ook moeilijker voor ze om goede mensen aan te trekken.”

De situatie in de financiële sector in de VS laat zich volgens Hofman moeilijk vergelijken met die in Europa. Hofman verwacht niet dat de Nederlandse banken en verzekeraars snel in staat zullen zijn een begin te maken met terugbetalen.

De Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke uitte gisteren tegenover een begrotingscommissie van het Huis van Afgevaardigden de waarschuwing dat de Verenigde Staten moeten beginnen met het aanpakken van het tekort op de begroting van de overheid. Anders dreigt Amerika volgens Bernanke in de toekomst te worden opgezadeld met vergrijzingslasten die het niet kan betalen.

Het begrotingstekort van de Amerikaanse overheid is sterk opgelopen door de steun aan de financiële sector en de stimuleringsplannen voor de economie. Dit jaar loopt het begrotingstekort op naar 1,84 biljoen dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer