Minder lawaai in discotheken
In discotheken en andere uitgaansgelegenheden staat de muziek veel te hard, vindt Tweede Kamerlid Voordewind (ChristenUnie). Om te voorkomen dat jongeren al op vroege leeftijd ernstige gehoorschade oplopen, wil hij de geluidssterkte daarom aan een maximum binden. Een prima plan.
Berend Schans, directeur Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals: „Het wettelijk vastleggen van maximaal geluidsniveau is onnodig omdat de pop- en dancewereld al een door de overheid erkende, werkbare, maximale norm heeft afgesproken. Het werkt ook averechts. Een opgelegd lager geluidsniveau schept een voedingsbodem voor illegale accommodaties en feesten, waar niet alleen het geluidsniveau onveilig zal zijn. Bij sommige genres is het hogere geluidsniveau bovendien onderdeel van de artistieke inhoud. Het publiek heeft overigens een eigen verantwoordelijkheid; vet eten en seks voor het huwelijk zijn ook niet bij wet verboden.”Prof. dr. ir. Wouter Dreschler, hoogleraar klinische en experimentele audiologie: „Maximering van de geluidssterkte is noodzakelijk, maar niet voldoende. De kans op schade hangt evenzeer af van de geluidssterkte als van de duur van de blootstelling. Eigenlijk zou je iedereen een kleine dosismeter moeten geven met zijn ”geluidsrantsoen” voor die avond. Ga je vlak voor de boxen staan, dan heb je je portie al na een halfuurtje binnen. Als je het geweld van de boxen vermijdt en af en toe een rustpauze inlast, kun je het hele feest meemaken. Maximering is in ieder geval een mooi begin, maar daarnaast zou de ruimte vlak bij de boxen een ”no-goarea” moeten worden.”
Tweede Kamerlid Van der Vlies (SGP): „Als rechtgeaarde SGP’er zeg ik natuurlijk: blijf liever helemaal weg uit discotheken. Dat levert de minste gehoorschade op. Maar zo simpel ligt het helaas niet. Op de werkvloer is bescherming verplicht vanaf 85 decibel. Dan is het toch te gek voor woorden dat jongeren in uitgaansgelegenheden wel blootgesteld worden aan geluidsvolumes van 120 decibel? Nu blijkt dat de door de uitgaansbranche vastgestelde grens van 105 decibel vaak wordt overschreden, sta ik volledig achter het voorstel van collega Voordewind. Ik hoop dat zijn voorstel het haalt en in de wet terechtkomt. Ik zou willen zeggen: wees geen domoor, ga verstandig om met je gehoor!”
Judith Keyser, initiator tentoonstelling ”Gehoor en gehoorschade” die jongeren bewust moest maken van de gevolgen van te harde muziek: „Ik las een tijdje geleden dat per jaar 20.000 jongeren gehoorschade oplopen doordat ze aan te veel decibellen worden blootgesteld. Ik schrok van deze grote aantallen. Het idee dat zo veel jongeren onwetend blijvend hun gehoor verknoeien, is erg. Mijn indruk na de tentoonstelling was dat de jongeren zichzelf best willen beschermen. Het wordt ze alleen een beetje moeilijk gemaakt door allerlei zaken: mp3-spelers zonder begrenzers en te harde muziek in horeca en bij concerten. Wat mij betreft komen er gratis of goedkope oordoppen en wordt er goede voorlichting gegeven.”
Teun Brand, woordvoerder van Comfoor, producent en leverancier van gehoorbescherming: „Ook 100 decibel is meer dan genoeg om schade aan het gehoor te veroorzaken. Om gehoorschade te verkomen, moet je minimaal onder de 80 decibel blijven. Uiteraard zijn er mogelijkheden je te beschermen tegen hoge geluidwaardes. Met gehoorbescherming kun je onder die grens blijven. Ons uitgangspunt moet blijven onze gezonde oren gezond te houden en daar zal deze maatregel niet genoeg aan bijdragen.”
Loes Hartman, woordvoerder GGD: „Geluidsniveaus zoals die voorkomen in discotheken kunnen schadelijk zijn voor het gehoor van jongeren. Vanuit preventieoogpunt vindt de GGD het dan ook een goed plan om de geluidssterkte in uitgaansgelegenheden aan een maximum te binden. Men onderschat vaak de schade die harde geluidsniveaus kunnen veroorzaken, vooral op de lange termijn. Ook overschat men de operationele technieken die dit kunnen verhelpen. Gehoorschade is een aandoening die een sterk isolerend effect kan hebben. Een wettelijke norm voor geluidssterkte sluit bovendien goed aan op de normen die er op andere taakgebieden al zijn, zoals NEN-, Arbo- en HACCP-normen.”