Medische tv overvalt patiënt
De bescherming voor patiënten die in ziekenhuizen gefilmd worden voor medische tv-programma’s moet beter. Volgens de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) zijn er voor patiënten te weinig waarborgen voor privacy.
Dat staat in een rapport dat de RVZ vandaag overhandigde aan minister Klink van Volksgezondheid. De RVZ vindt dat patiënten de gevolgen van de opnames niet goed kunnen inschatten omdat ze vaak gestrest zijn als de camera’s het werk van artsen en verpleegkundigen volgen. Daardoor kunnen ze geen weloverwogen beslissing nemen.Bovendien vragen de programmamakers vaak toestemming via de arts, waardoor patiënten sneller toestemmen. Ook worden soms bewusteloze patiënten gefilmd zonder dat zij vooraf toestemming hebben gegeven.
De RVZ vindt dat niet correct en pleit voor een protocol. In dat protocol moeten afspraken komen over de wijze waarop ziekenhuizen en de media moeten omgaan met de privacy van patiënten. Het protocol zou niet alleen voor patiënten maar ook voor medewerkers moeten gelden. Het protocol moet ook op de websites van de instelling toegankelijk zijn.
Volgens de RVZ moeten beroepsorganisaties als KNMG en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) normen opstellen die in deze codes worden vastgelegd.
Daarin moet worden opgenomen dat een bewusteloze patiënt nooit mag worden gefilmd. Ook mag een zorgwerknemer „geen rekruterende rol spelen in het contact tussen tv-maker en patiënt.” Artsen mogen dus niet bemiddelen tussen de tv-ploeg en de patiënt, vindt de RVZ.
Ook moet in het protocol worden opgenomen dat zorginstellingen uitdrukkelijk toestemming aan individuele zorgverleners moeten vragen om mee te werken aan een tv-programma.
Verder wil de RVZ dat patiëntenorganisaties en organisaties voor goede doelen in de gezondheidszorg duidelijk maken op welke wijze zij gebruikmaken van en meebetalen aan televisieprogramma’s.
Als het aan de RVZ ligt, moet de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ervoor zorgen dat er duidelijkheid komt over de beeldrechten van tv-programma’s, om hergebruik van materiaal via internet te regelen. Dit om te voorkomen dat beelden op internet eindeloos worden herhaald, wat nu vaak het geval is.
De raad vraagt zich af of de huidige openheid in de gezondheidszorg op tv wel tot een realistisch beeld van de zorg leidt. Zorginstellingen, personeel en patiënten hebben er vaak belang bij om te worden gefilmd. Daardoor kunnen zij tonen hoe goed de instelling is of proberen meer begrip te kweken voor een bepaalde ziekte.
De patiëntenorganisatie NPCF is het eens met de conclusies en aanbevelingen van het rapport.