Zorg over veiligheid van „onze jongeren”
„Waar zijn onze kinderen, onze jongeren nog veilig?” In zijn voorwoord in het maandag verschenen Jaarverslag 2008 van het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken werpt LCJ-voorzitter Hendrik Kok deze vraag op.
Kok citeert uit een dooptoespraak die hij onlangs hoorde en „die bleef haken.” Veilig, zei de predikant – op straat zijn ze het niet, op school niet, „dat hebben we de afgelopen maanden weer gezien in Amerika en Duitsland. Maar zijn ze wel veilig in onze gezinnen? Want daar heb ik toch wel zorgen over: als ik naga en ook hoor van jongeren: de gewelddadige films die ze bekijken en de games waar het bloed van afspat. ’t Is een teken van de eindtijd. De liefde van velen zal verkouden. En wat ook zo erg is –laten we dat ter harte nemen– liefde en trouw worden van elkaar losgemaakt. Ontrouw is tot amusement geworden. Dat wordt als normaal voorgesteld. Dat wordt onze kinderen vóórgespeeld. En dat breekt alles af wat u misschien probeert vóór te leven…”Kok: „Waar zijn onze kinderen, onze jongeren nog veilig? Je kunt je afvragen of ze dat op de zondagsschool, club of vereniging, bij het LCJ, wel zijn. Dat is een eerlijke vraag die je mag stellen op het moment waarop je een jaarverslag uitgeeft.”
Betekende de afkorting LCJ eerder ”Landelijk Contact Jeugdverenigingen”, in het verslagjaar kreeg hij een andere betekenis. Sinds 15 mei 2008 staat LCJ voor ”Landelijk Contact Jeugdwerk”. Het LCJ is een van de twee jeugdbonden binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken.
Een van de grootste veranderingen die de bond vorig jaar doormaakte, lag op het personele vlak. Bureaumanager Maarten van Middelkoop werd, na acht jaar bij het LCJ werkzaam te zijn geweest, per 1 september benoemd als manager bedrijfsontwikkeling bij Woord en Daad. Zijn opvolger is Kees van Vianen uit Nieuwpoort.
De samenwerking met de Hersteld Hervormde Jongeren Organisatie (HHJO) werd opnieuw uitgebreid. „We werken toe naar een officiële vorm van samenwerking.”
Aan het eind van 2008 waren er bij het LCJ 61 gemeenten aangesloten, met in totaal 165 zondagsscholen, clubs en verenigingen (-12, 12-16, 16+). De jeugdbond kon het jaar 2008 afsluiten met een positief resultaat van 5509 euro, zo blijkt uit het financieel overzicht. In 2007 moest de bond nog een nadelig saldo melden van 6186 euro.