Homohuwelijk
Homohuwelijk
De jonge liberalen, die zich hebben verenigd in de JOVD, komen niet zo vaak in het nieuws. Dat is niet verwonderlijk, want ze houden meer van feesten als van politiek.
Behalve een modern liberale stroming, kent de VVD ook een meer behoudend klassiek liberale stroming. In de persoon van Frank Verhoef heeft –of beter gezegd; had– de redactie van het liberale jongerenblad De Driemaster een vertegenwoordiging van deze laatste stroming binnengehaald.Via een weblog maakt Verhoef zijn standpunten bekend. Die doen over het algemeen weldadig aan: Abortus mag alleen bij verkrachting of als er gevaar voor de moeder dreigt. Doodstraf mag voor moordenaars en het is eigenlijk beter om het huwelijk te bestemmen voor een man en een vrouw. Als het homohuwelijk mag, is er ook geen enkele reden om polygamie te verbieden. Dat is volgens hem het einde van de beschaving
De hoofdredacteur van De Driemaster, Allard Altena, was onaangenaam getroffen door de mening van Verhoef over het homohuwelijk. „Van mijn redacteuren verwacht ik een minimum graad van liberalisme. Homohuwelijk en scheidingsrechten horen ondubbelzinnig bij die ondergrens.”
Verhoef besloot daarop zelf maar op te stappen en tegelijk zijn lidmaatschap van de JOVD op te zeggen. Hij is zwaar teleurgesteld: „Ik dacht dat de JOVD rechts was, maar dat is duidelijk niet het geval. Zelfs de vrijheid van meningsuiting wordt daar met voeten getreden.”
GV
Gepoetste schoenen
De Europese verkiezingen zijn in aantocht en dat is op het Binnenhof te merken. De parlementaire pers wordt al wekenlang bestookt met opgewonden persberichten en plannetjes. In de peilingen gooit zowel CDA als PVV hoge ogen. Gezien de grote verschillen in de campagnes van beide partijen is dat opmerkelijk.
Het CDA heeft zoals altijd weer een gelikte campagne in elkaar geknutseld. De partij heeft de grootste campagneposter van Nederland („komt dat zien!”), een luchtballon met de beeltenis van Balkenende („vanzelfsprekend kunt u als journalist een keer meevaren”), verstuurt uitnodigingen voor de Libelle Zomerweek („met premier Balkenende!”). En er worden vanuit het partijkantoor van de christendemocraten plots allerlei plannetjes gelanceerd.
Zo pleitte CDA-Europarlementariër De Lange onlangs voor een terugkeer van de Nederlandse stinkkaas. Haar argumentatie: „Mijn vader at altijd Rommedou, geproduceerd in Nederland. Op een gegeven moment is de productie ervan gestopt. Jammer dat dit stuk Nederlandse folklore is verdwenen”, aldus De Lange in een persbericht. Tsja.
Veel minder flitsend is de campagne van de PVV. De partij van Wilders moet het dan ook met veel minder geld doen dat het CDA. De christendemocraten hebben 450.000 euro te besteden, het campagnebudget van de PVV bedraagt een paar duizend euro. Wat posters en folders, dat was het dan wel.
Niettemin blaken ze bij de PVV van het zelfvertrouwen. Lucas Hartong, de nummer 5 van de PVV-kieslijst, weet het zeker. „Ik ga naar Brussel”, zo laat de publicist en theoloog weten. „Ik heb mijn schoenen al gepoetst.”
PJD
Sinterklaas
Nu de campagne voor de Europese verkiezingen het hoogtepunt nadert, neemt het aantal ludieke initiatieven van partijen toe. Het CDA zet een luchtballon in om het ”hoger op te zoeken” en prominente PvdA’ers zitten plotsklaps in een discotheek achter de draaitafel. En ChristenUnie-SGP? Zij komen met sinterklaas en een smartlap op de proppen.
Wie de website hoeeurorealistischbenjij.nl bezoekt, krijgt vier vragen voorgeschoteld: Moet Turkije buiten de EU blijven? Moet op menukaarten in eetgelegenheden de herkomst van producten staan? Wie gaat over de vrijheid van onderwijs? En: Moet Europa samen met Nederland meer aandacht schenken aan mensenrechten en geloofsvervolgingen?
Genoemde vragen worden gepresenteerd door ChristenUnie-SGP-lijsttrekker Peter van Dalen en de nummer drie, Ruud van Eijle. Na het beantwoorden van de vier vragen tovert sinterklaas het scoreformulier uit zijn hoge hoed en weet de invuller waar hij zich bevindt langs de eurorealistische meetlat.
Wie ”vier uit vier” scoort, krijgt bovendien een smartlap toe: „Daar bij die molen, die mooie molen, woont het meisje waar ik zoveel van hou…” Zanger is een prototype Nederlander, getooid in oranje shirt met Hup Holland en petje op. Het nationalisme spat eraf. Eurorealisme is hier ver te zoeken.
Het tegendraads invullen van de vragen levert een emmer blauwe verf op; een subtiele verwijzing naar de kleur van de Europese vlag. De eerste regel van het Wilhelmus op populaire muziek maakt een einde aan de sessie.
Wie sinterklaas en een songtekst nodig heeft voor de (protestantse) kiezersgunst heeft blijkbaar weinig geloof in een goede uitkomst.
JMtH
Agenda
De Tweede Kamer zet morgen het debat voort over de initiatiefwet van de PvdA’er Waalkens om te komen tot een verbod op de pelsdierhouderij. SGP-Kamerlid Van der Staaij verdedigt diezelfde dag zijn initiatief om in de toekomst een tweederdemeerderheid van de Tweede en de Eerste Kamer te vragen voor verdragen van de Europese Unie.
Woensdag staat onder andere een vervolgdebatje over drankketen op de agenda. De gehele donderdag is gereserveerd voor het verantwoordingsdebat over het gevoerde kabinetsbeleid in 2008.
Uitspraak van de week
„Vriend Pechtold, die arrogant beweert dat zijn partij voor het echte Europa staat, blaft naar de maan.”