Keuze tussen pragmatisme of beginselvastheid
Voorzichtig pragmatisme of beginselvastheid. Die keuze bieden CDA en ChristenUnie/SGP de kiezers bij de Europese verkiezingen op 4 juni, bleek gisteren bij een door het ND georganiseerd debat.
Over ten minste één zaak zijn CDA-lijsttrekker Van de Camp en CU/SGP-lijsttrekker Van Dalen het eens: secularisatie is het grootste probleem in Europa.Direct na die gezamenlijke conclusie scheiden de wegen. Waar Van Dalen oproept tot een „terugkeer naar de Bron, naar God en Zijn heilzame geboden”, stelt Van de Camp dat hij niet de pretentie heeft dat christenen de waarheid in pacht hebben. Waarden en normen moeten niet exclusief door christenen worden geclaimd, meent de CDA’er.„Ik ken ook heel goede joodse en humanistische mensen die een hoog moreel besef hebben.”
Desondanks vindt hij dat christenen in Europa de krachten moeten bundelen. Bijvoorbeeld binnen de Europese Volkspartij (EVP), waarvan het CDA in het Europees Parlement deel uitmaakt. Van de Camp ziet graag dat het ChristenUnie/SGP-smaldeel zich na de verkiezingen ook bij de EVP aansluit.
Van Dalen houdt de boot echter af. „Wij willen eerst weten of we binnen die grote partij nog ruimte hebben voor een eigen profiel. En welke andere partijen er in de EVP zitten.” Bij de EVP horen ook de partijgenoten van de Italiaanse premier Berlusconi, die op zijn beurt weer een verbond is aangegaan met neofascisten. „Daarmee willen wij ons niet associëren.”
Van de Camp kijkt daar wat gematigder tegen aan: „Italië is een bijzonder land. Dat vergt een bijzondere leider. Wij kijken ook kritisch naar de Italianen, maar beseffen tegelijkertijd dat wij de fractievorming niet naar onze hand kunnen zetten.”
Beide lijsttrekkers maken wel klip-en-klaar duidelijk dat ze na de verkiezingen niet in een fractie zullen gaan zitten met de PVV van Wilders. „Die partij deelt absoluut niet onze christelijke uitgangspunten”, licht Van de Camp toe. Volgens Van Dalen is het „ondenkbaar” dat CU/SGP samen gaan optrekken met de PVV. „Dat willen en zullen we niet doen.”
ChristenUnie/SGP zullen ook nooit instemmen met toetreding van Turkije tot de EU, stelt Van Dalen. „Daarbij is totaal niet aan de orde dat Turkije een islamitisch land is. Maar het land ligt gewoon niet in Europa. Dat houdt op bij de Bosporus.”
CDA’er Van de Camp vindt de stellingname van ChristenUnie/SGP „nogal gedurfd.” Zijn partij kiest een andere lijn: „Zeg in de politiek nooit „nooit.”” Van de Camp geeft toe dat de situatie in Turkije eerder achteruit dan vooruit gaat, en dat het land het eerste decennium zeker niet kan toetreden tot de EU, maar wil de deur niet definitief in het slot gooien.
Een ander verschil tussen CDA en CU/SGP blijkt bij de bespreking van een zondagrijverbod voor vrachtverkeer, zoals laatstgenoemde partij bepleit. „Op zondag zou in de gehele EU geen vrachtverkeer moeten plaatsvinden”, meent Van Dalen. „Voor de samenleving is het goed om de zondagsrust te houden.”
Van de Camp stelt zich echter „voorzichtig pragmatisch” op. Hij wil zich niet bemoeien met vrachtverkeer op zondag. „Het zou enorme economische consequenties hebben als bijvoorbeeld bloemenauto’s zaterdagavond om 24.00 uur moeten stoppen en pas maandagochtend om 00.01 uur weer mogen gaan rijden. Vrachtverkeer op zondag verbieden, is te idealistisch.”
De lijsttrekkers vinden elkaar wel weer in hun verzet tegen de nieuwe Europese antidiscriminatierichtlijn. Die bedreigt de vrijheid van scholen om zelf te bepalen wie ze wel en niet aannemen. „De EU moet zich daar niet mee bemoeien”, zeggen beiden elkaar na.