Voorzitter weg uit Britse parlement
Voor het eerst in drie eeuwen moet de voorzitter van het Britse Lagerhuis, de zogenaamde speaker, aftreden. Onzuiver declaratiegedrag van parlementariërs is de aanleiding voor het aftreden van Michael Martin en dwingt hem tot opstappen.
De 63-jarige Martin maakte dinsdag bekend dat hij op 21 juni aftreedt om onenigheid in het parlement te voorkomen. Als voorzitter van het parlement werd hij gezien als ”eerste burger” van het land. Tevens was hij formeel verantwoordelijk voor de graaierij door parlementsleden.Het is de eerste keer sinds 1695 dat de speaker wordt gedwongen af te treden. Destijds moest John Trevor een stap terug doen, omdat hij steekpenningen had aangenomen.
Britse belastingbetalers waren woedend toen de exorbitante declaraties van politici ruim een week geleden aan het licht kwamen. Zo zijn stoppen voor de badkuip, koekjes en kattenvoer gedeclareerd. Maar ook betaalden de Britse burgers voor porno, kroonluchters en taxiritjes naar de supermarkt.
De al eerder opgestapte parlementariër Andrew MacKay van de Conservatieve Partij van David Cameron declareerde zelfs de hypotheekrente voor zijn huis in Londen, net als oud-staatssecretaris van Landbouw en Milieu Elliott Morley van de Labourpartij. Die laatste declareerde hiervoor zelfs anderhalf jaar na het aflossen van zijn lening nog een bedrag van 18.000 euro.
Tijdens een emotionele parlementaire bijeenkomst vroegen parlementsleden maandag in het openbaar om het aftreden van Martin. Een motie van wantrouwen hing Martin, speaker sinds 2000, boven het hoofd. Zeker 23 politici vanuit alle belangrijke politieke partijen dreigden zo’n motie te steunen.
Persoonlijk kreeg Martin veel kritiek omdat hij tegen het openbaar maken van uitgaven van parlementariërs was. Ook zou hij hervormingen van het declaratiesysteem hebben tegengehouden. Ook Martins echtgenote liet de Britse bevolking betalen voor taxiritjes naar de supermarkt.
Volgens analisten is het aftreden van de speaker slechts de eerste stap in de val van het parlement. Zij geloven echter dat premier Gordon Brown iedere roep om nieuwe verkiezingen zal afhouden.
Om een verdere escalatie van het declaratieschandaal te vermijden, heeft Brown voorgesteld om het declaratiesysteem fundamenteel te hervormen.
„Ik heb de leden van de Labourpartij duidelijk gemaakt dat geen enkel parlementslid dat zich niet aan de regels heeft gehouden, bij de volgende verkiezingen namens de partij kandidaat zal zijn”, aldus Brown.
Politieke leiders zijn zich bewust van de schade die het declaratieschandaal heeft aangericht. „De nieuwe speaker moet hervormingsgezind zijn, met progressieve ideeën”, aldus de Conservatief Douglas Carswell.