„Zet ons kroonjuweel niet onder druk”
De Algemene Vergadering van de Unie van Baptistengemeenten heeft zaterdag op haar jaarlijkse voorjaarsbijeenkomst nog geen besluit genomen over het voorstel om andere vormen van lidmaatschap toe te staan. „Er leefden nog te veel vragen bij de aanwezigen.”
Het is de bedoeling dat de vergadering in november een besluit neemt over een nieuw, gewijzigd voorstel, lichtte Teun van der Leer, rector van het Baptistenseminarie, vanmorgen desgevraagd toe. Volgens Van der Leer bleek uit de discussie dat een meerderheid van de aanwezigen het voorstel „niet goed genoeg onderbouwd vond.” Anderen benadrukten het belang van een heldere dooppraktijk bij de nieuwe gemeenten. „Anders zet de Baptistenunie haar kroonjuweel onder druk.”Het voorstel van de Unieraad en de betaalde staf van het dienstenbureau moest twee nieuwe vormen van lidmaatschap van de Baptistenunie mogelijk maken: het geassocieerd lidmaatschap en het aspirant-lidmaatschap.
Deze nieuwe samenwerkingsvormen zijn bedoeld voor onder meer nieuw gestichte (baptisten)gemeenten, baptistengemeenten die overwegen terug te keren in het Unieverband en christelijke groepen zonder baptistensignatuur die op bepaalde gebieden met de Baptistenunie willen samenwerken.
Enkele andere voorstellen van de Unieraad zijn vrijdag en zaterdag wel aangenomen. Zo is besloten de Nederlandse Baptisten Jeugd Beweging (NBJB) op te heffen. „Deze vereniging uit 1926 heeft haar tijd gehad”, aldus Van der Leer. De jongerenorganisatie organiseert nu slechts enkele kleinschalige activiteiten zoals zomerkampen.
De opheffing van de NBJB betekent geen einde van het jeugdwerk, benadrukt Van der Leer. Zo heeft de vergadering besloten om een onderzoek te doen naar het functioneren van het jeugdwerk in de gemeenten.
Van der Leer: „De vergadering heeft ook geld gereserveerd voor een jeugdwerker. Uit het onderzoek moet blijken of we zelf een jeugdwerker benoemen of dat we bijvoorbeeld in zee gaan met Youth for Christ.”
Een speciale gast op de Algemene Vergadering was de baptistische historicus Ian Randall. Hij presenteerde er zijn nieuwe boek ”Communities of Conviction: Baptist Beginnings in Europe and the Middle East”. Vrijdagavond verzorgde Randall samen met dr. Henk Bakker een historische schets van het baptisme.
De Algemene Vergadering in Veendam werd bezocht door ongeveer 150 baptisten in Nederland. De vergadering stond dit jaar in het teken van het 400-jarig bestaan van het baptisme wereldwijd.
De gastgemeente, de baptistengemeente Veendam, die in 2009 haar vijftigste verjaardag viert, trakteerde haar gasten op een bijzondere tentoonstelling in het Veenkoloniaal Museum.