Binnenland

Curaçao stemt voor akkoord

De bevolking van Curaçao heeft vrijdagavond (lokale tijd) ingestemd met de staatskundige herstructurering van het eiland die met Nederland is overeengekomen. Het referendum liep uit op een nek–aan–nek race tussen voor– en tegenstanders van het akkoord. Het ja–kamp won uiteindelijk met een nipte meerderheid van 52 procent.

Digitale media
16 May 2009 08:27Gewijzigd op 14 November 2020 07:56
WILLEMSTAD - De bevolking van Curaçao stemde vrijdag voor een staatkundige herstructurering van het eiland. Foto ANP
WILLEMSTAD - De bevolking van Curaçao stemde vrijdag voor een staatkundige herstructurering van het eiland. Foto ANP

Oppositieleider Charles Cooper stelde kort na het referendum de uitslag te respecteren. Hij wees wel op het grote aantal nee–stemmers. „Dit geeft aan dat het volk heel verdeeld is. De huidige regering moet nu aangeven wat ze met dat resultaat doet", stelde Cooper.De Antilliaanse premier Emily de Jongh–Elhage kondigde direct na de bekendmaking van de uitslag aan met de oppositie om te tafel te willen. „We moeten niet blijven steken in verdeeldheid", benadrukte ze.

Ook Curaçaoënaars die in Nederland wonen zijn verdeeld over de uitkomst van de volksraadpleging. Op een bijeenkomst van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN) bleek vrijdagavond ongeveer de helft (53 procent) van de circa honderd aanwezigen het akkoord te steunen.

OCaN–voorzitter Glenn Helberg toonde zich vooral opgelucht dat het referendum achter de rug is. „52 Procent lijkt misschien weinig, maar het volk heeft echt gesproken. Laten we nu de rijen sluiten", aldus Helberg.

Premier Balkenende is blij met de positieve uitslag van het referendum op Curaçao, aldus zijn woordvoerder zaterdag. Het proces kan nu doorgaan. De minister–president heeft zijn Antilliaanse collega premier Emily de Jongh–Elhage gefeliciteerd. Hij is ook erg blij dat zij ook oog heeft voor de gevoelens van de bevolking, die slechts met een nipte meerderheid van 52 procen voor stemde. Ze kondigde direct na de bekendmaking van de uitslag aan met de oppositie om te tafel te willen. „We moeten niet blijven steken in verdeeldheid”, benadrukte ze. Daaruit put Balkenende hoop.

Staatssecretaris Bijleveld (Koninkrijksrelaties) is eveneens blij met de uitslag van het referendum omdat het proces naar verdere autonomie nu kan worden voortgezet. Ze vindt het echter ’zorgelijk’ dat zo’n groot aantal kiezers nee heeft gezegd.
Die tweedeling zag je steeds sterker, aldus de bewindsvrouw. „Die legt een grote verantwoordelijkheid bij het bestuur daar”. Bijleveld prijst de Antilliaanse premier met de handreiking naar de tegenstanders en hoopt dat de oppostie die handreiking ook aanneemt. „De Antilliaanse premier heeft vaker een handreiking gedaan, ik hoop dat de oppositie daar nu ook eens iets mee doet”. Daarmee zou die oppositie immers ook de democratie respecteren, stelt de staatssecretaris.

De opkomst bij het referendum was 13 procent hoger dan bij het vorige referendum over de positie van Curaçao in het Koninkrijk. In totaal hebben 79.761 personen bij het referendum hun stem uitgebracht. Dat is 67 procent van de 118.827 stemgerechtigden. 52 Procent (41.398 kiezers) stemde voor het verdrag; 48 procent, 38.363 kiezers, stemde tegen.

De bevolking sprak zich in het referendum uit over een akkoord tussen Nederland en Curaçao, waarin afspraken zijn gemaakt over meer autonomie voor Curaçao. Nederland neemt verder een groot deel van de schuldenlast van het eiland over in ruil voor meer financieel toezicht.

Op justitieel gebied zijn onder meer afspraken gemaakt over de bestrijding van corruptie, grensoverschrijdende criminaliteit en een goede rechtsorde.Tegenstanders zijn van mening dat Curaçao met het akkoord te veel autonomie inlevert. Zij wilden opnieuw onderhandelen over een akkoord.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer