Economie

Geld voor behoud kenniswerker

Onderzoekers in bedrijven die tijdens de recessie hun baan dreigen te verliezen, kunnen tijdelijk aan de slag bij instellingen als universiteiten of onderzoeksinstituut TNO. Het kabinet trekt daar dit en volgend jaar in totaal 280 miljoen euro voor uit.

Redactie economie
15 May 2009 20:09Gewijzigd op 14 November 2020 07:56

Dat maakten de ministers Van der Hoeven (Economische Zaken) en Plasterk (Onderwijs) gisteren bekend na afloop van de wekelijkse ministerraad. De detachering moet voorkomen dat de hoogopgeleide kenniswerkers naar het buitenland vertrekken. „We moeten zorgen dat de kennis behouden blijft voor Nederland.”Door de crisis zijn bedrijven soms genoodzaakt kenniswerkers te ontslaan om zo de loonkosten te drukken en daarmee financieel gezond te blijven.

Ongeveer 2000 onderzoekers kunnen nu gedurende anderhalf jaar worden gedetacheerd terwijl ze in dienst blijven bij hun bedrijf.

De overheid betaalt het grootste deel van de loonkosten.

Minister Van der Hoeven benadrukte dat het om een tijdelijke maatregel gaat, waarmee het kabinet volgens haar tegemoetkomt aan een roep uit het Nederlandse bedrijfsleven om ondersteuning. Het is de bedoeling dat de onderzoekers na de detachering terugkeren naar hun bedrijf.

Het kabinet stelt dit jaar 110 miljoen euro voor de maatregel beschikbaar en volgend jaar 170 miljoen.

Ook komt er geld beschikbaar voor jonge onderzoekers die nu niet aan het werk kunnen bij bedrijven.

Datzelfde geldt voor nieuwe projecten die zich richten op onderzoek waarin Nederland een onderscheidende internationale positie heeft, zoals nano-elektronica.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer