Binnenland

Klauteren over een luchtbrug

Vijf dagen hielden studenten het Maagdenhuis bezet. Een rode vlag werd uitgehangen en de gemeentelijke universiteit van Amsterdam werd omgedoopt tot Ferdinand Domela Nieuwenhuis-universiteit.

L. Vogelaar
15 May 2009 12:05Gewijzigd op 14 November 2020 07:55

De politie sloot het Spui af, maar via een luchtbrug naar de Lutherse Kerk hielden de bezetters contact met de buitenwereld. Over de brug, gemaakt van balken, touwen en aluminium ladders, werd voedsel aangevoerd en kwamen nieuwe bezetters het gebouw in. Op het Spui was het ondertussen regelmatig onrustig.In het gebouw waren de studenten druk met discussiëren, en met het kopiëren van geheime beleidsstukken. Buiten deed rector Belinfante per megafoon een vergeefse oproep tot beëindiging van de bezetting. Vanaf het dak strooiden de studenten pamfletten uit over het publiek. Ze brachten hun boodschap ook via radio De Vrije Maagd naar buiten. Via een raam spraken ze met PvdA-raadslid Van Thijn.

Amsterdam was inmiddels wel wat gewend, gezien de jongerenprotesten van de Provobeweging. De Maagdenhuisbezetting werd echter niet geaccepteerd. Na vier dagen zette de politie een waterkanon en traangasgranaten in en werd de luchtbrug verwijderd. Onderhandelingen van de nu geïsoleerde bezetters met onder anderen de burgemeester leidden tot niets. Die nacht besloot men de bezetting op te geven. Op 21 mei haalde de politie 660 bezetters uit het gebouw.

Fotocollectie

Vanuit zijn ouderlijk huis, om de hoek in de Voetboogsteeg, volgde Paul van Riel de Maagdenhuisbezetting van nabij. De bijna honderd foto’s die de jonge fotograaf maakte, zijn nu gebundeld in een boek. Schrijver Harry Mulisch kreeg deze week het eerste exemplaar. Dat gebeurde tijdens een ‘reünie’ ,waarvoor een groot aantal toenmalige actievoerders was uitgenodigd. Mulisch was veertig jaar geleden bij de bezetters in het Maagdenhuis om zijn steun te betuigen.

Op de boekomslag is te zien dat een van de bezetters de luchtbrug oversteekt. Van Riel maakte binnen ook foto’s. Zijn beelden tonen de „vrolijke chaos”, zoals hij het noemt, en het koortsachtige overleg.

De foto’s worden tot september geëxposeerd in het Amsterdams Historisch Museum (AHM), samen met een filmfragment, stencils, affiches en lijsten waarop alle 660 studenten staan vermeld die aan het eind van de actie werden gearresteerd.

Het Maagdenhuis is vaker door ontevreden studenten bezet, in 2005 voor de tiende keer. De actie van 1969 bleef het bekendst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer